dr Vladimir Petrović, Institut za javno zdravlje Vojvodine
Foto: Google maps/Screenshot/Radio-televizija Vojvodine

Vest da je prof. dr Vladimir Petrović smenjen sa mesta direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a da je „njegova naslednica“ Milena Tabaković, ćerka guvernerke Narodne banke Srbije, Jorgovanke Tabaković, uznemirila je Srbiju, a pre svega Vojvođane. Samo dve nedelje, nakon što je Institut izdao saopštenje o prisustvu valjkastih crva, nematoda, u vodovodu u Novom Sadu, Petrović je razrešen dužnosti.

Istina odavno nije na ceni, a u Srbiji vas može koštati i posla.

Čuveni vojvođanski epidemiolog, doktor nauka, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, Vladimir Petrović, nakon što je 13 godina bio na čelu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, ostao je bez posla. Iako postoji zvanično objašnenje, javnost veruje da je razlog neslaganje sa gradskom vlašću, tačnije demanti njihovih izjava i iznošenje istine.

Institut za javno zdravlje Vojvodine

Naime, Institut za javno zdravlje Vojvodine je 20. avgusta ove godine potvrdio pisanje medija da u pijaćoj vodi u Novom Sadu ima valjkastih crva – nematoda, nakon što su njihovo prisustvo utvrdili u kontrolisanom uzorku vode.

Iz ove ustanove su tada naveli da nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti i da se voda ne preporučuje za piće, samo kada nematoda ima „u većem broju“.

Kazna za istinu

Ovo saopštenje stiglo je nakon što je JKP „Vodovod i kanalizacija“ odbacilo navode o zagađenju vode u Novom Sadu. Institut je, međutim, demantovao ovo gradsko preduzeće i za to sad snose posledice ili grublje rečeno – plaćaju kaznu.

Dve nedelje kasnije, Petrović je zamenjen Milenom Tabaković.

Jorgovanka Tabaković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Iz Pokrajinske vlade, nakon brojnih upita iz medija, konačno su naveli zvanično obrazloženje za smenu, odnosno da je prof. dr Petrović razrešen dužnosti zbog isteka mandata. Vlada Vojvodine potvrdila je da je dr Milena Tabaković, imenovana na funkciju vršioca dužnosti direktora, na period od šest meseci.

Da je Petroviću, koji je bio takođe v. d. direktora, „istekao mandat“, u Vladi Vojvodine shvatili su tek nakon saopštenja o valjkastim crvima u vodi.

Maja Gojković uručila je danas ugovore o finansiranju i sufinansiranju izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova u Vojvodini Foto:TANJUG/ Vlada AP Vojvodine/

Takođe, nepoznato je da je konkurs za direktora, posle njegove smene, uopšte raspisan, samo se pojavila nova direktorka.

Pročitajte još:

Inače, Petrović je na čelno mesto Instituta postavljen 2011. godine, još u vreme mandata Bojana Pajtića, a u medijima se najčešće pojavljivao tokom pandemije koronavirusa, sa izveštajima o broju zaraženih i umrlih.

Ekpert SZO

Na Institutu radi još od 1999. godine, a redovni je profesor na Medicinskom fakultetu od 2020, dok je devet godina pre toga bio šef na Katedri za epidemiologiju.

Specijalizaciju iz epidemiologije završio je 2003. godine, 2004. je odbranio magistarsku, a 2008. godine i doktorsku tezu. Autor je i koautor u više od 100 naučnih i stručnih radova i publikacija.

Vladimir Petrović je i zvanični ekspert SZO za Međunarodni zdravstveni pravilnik 2013. godine u oblasti masovnih skupova i drugih događaja, koji mogu biti praćeni težim društvenim posledicama, kao i konsultant UN agencija po potrebi.

Novi Sad, Medicinski fakultet, zgrada, ulaz
Foto: Nenad Mihajlović

Ovaj poznati epidemiolog nikada se nije mešao u politiku, niti se medijski eksponirao, što očigledno ne želi ni sada, sudeći po tome što mu je telefon isključen već danima.

Po pitanju valjkastih crva, takođe nije iznosio svoje mišljenje, već je javnost dobila samo saopštenje Instituta o sastavu vode, što po pravilu mora biti transparentno.

Ipak, Petrovića je iskrenost koštala funkcije, a ovaj slučaj pokazao nam je da ubuduće ne treba da očekujemo transparentnost od politički postavljenih šefova, čak i u zdravstvenim institucijama.

Vladimir Petrović Foto:Screenshot/Radio-televizija Vojvodine

Za razliku od profesora Petrovića, koga krase brojne stručne titule i uspesi, podsećamo da smo za njegovu naslednicu, inače članicu vladajuće Srpske napredne stranke i ćerku guvernerke NBS, Milenu Tabaković, prvi put čuli kada smo obavešteni da novcem iz državnog budžeta, odlazi na fakultet.

U to vreme, tačnije, prema pisanju medija, Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbeđivao joj je službeni automobil i vozača za odlazak na predavanja iz Novog Sada u Beograd i nazad.

Od tada do danas, Milena Tabaković, koja je po zanimanju stomatolog, avanzovala je do direktorske fotelje u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, a ako se crvi ili neka slična bića ponovo nastane u pijaćoj vodi, možemo opravdano da sumnjamo da ćemo o njima uopšte biti obavešteni.

***

BONUS VIDEO: Vrelo leto (24) Nematode, ali i nema vode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare