Foto: Shutterstock

Zbog dodele velike svote novca fantomskim organizacijama, koje bi trebalo da se bave socijalno ugroženim kategorijama, podnet je veliki broj krivičnih prijava. Aleksandar Đorđević iz BIRN-a kaže da nije teško odgovoriti na pitanje „ko je krao“ državni novac, ali da političku pozadinu celog poduhvata može da otkrije samo tužilaštvo.

Đorđević je rekao da veruje da čak ni ljudi iz okruženja Aleksandra Šapića koji su direktno upleteni u raspodelu novca – nisu uzeli taj novac sami za sebe, prenosi N1.

„Problem ovih sistemskih zloupotreba je političke prirode i iza svega ovoga je politička pozadina“, kazao je novinar BIRN-a u Novom danu.

On je istakao da su u objavljenom istraživanju „nacrtani odgovorni“, a da je na tužilaštvu da sazna ko je korak iznad i dodaje da samo ono to može.

Komentarišući navode da se je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) počelo da postupa po krivičnoj prijavi protiv nekadašnjeg ministra Ratka Dmitrovića, Milena Vasić iz YUCOM-a kaže da su istraživački novinari uradili toliko da to nije moglo da bude ignorisano.

„Ovo je neka vrsta testa za samostalnost tužilaštva. Dovoljno je da se pregleda dokumentacija koja je dostavljena uz krivičnu prijavu. Tužilaštvo može da uđe u dokumentaciju koja nama nije dostupna, šta bi tu tek moglo da se iskopa“, istakla je Vasić.

Dejana Stevkovski iz Građanskih inicijativa kaže da su u odnosu na prethodne slične konkurse ovaj put bili simptomatični iznosi koji su se dodeljivali. Tako je sada po projektu dodeljivano po osam ili devet miliona dinara, za razliku od ranijih godina kada je neka organizacija dobijala maksimalno milion i po dinara za projekat. Uz to su neke NVO na konkursima dobijale novac više projekata godišnje.

PROČITAJTE JOŠ

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Ko je krao i kako na našoj deci? Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević pojasnio kako je ukradeno 5 milona evra iz budžeta Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar