Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Darka Nadića, profesora Fakulteta političkih nauka, članovi Nastavno naučnog veća su na jučerašnjoj sednici jednoglasno predložili za novog vršioca dužnosti dekana ove visokoškolske ustanove. Nadić je, za razliku od prethodnog kandidata Slaviše Orlovića, bez mrlje profesionalno i privatno, a poznat je po izjavama o projektu Jadar, iako njegovi stavovi nisu do kraja jasni.

Novi kandidat za v. d. dekana, redovni je profesor socijalne i političke ekologije na FPN-u, gde je doktorirao 1999, a prethodno je 1993. odbranio magistarski rad.

Nadić je i član Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, a pažnju javnosti privukao je kada se ogradio od stava tog odbora, koji je u junu ove godine izrazio protivljenje namerama da se obnovi realizacija projekta Jadar.

Darko Nadić

On je tada istakao, da je “bez akademske rasprave nemoguće da naučnici preko noći daju svoj stav po ovom pitanju”.

“Kao član ovog odbora nisam dao svoju saglasnost na ovo saopštenje iz više razloga. Ceo projekat u vezi sa eksplotacijom litijuma i pitanja i dileme koje je on stvorio, imaju suviše dimenzija koje, pre svega, zahtevaju širu i dublju akademsku raspravu“, navodi se u Nadićevom reagovanju, koje su objavile Večernje novosti.

„Istina, a ne manipulacija“

Kako se dodaje, u tadašnjem reagovanju, pitanje eksploatacije litijuma ima svoju ekološku, ekonomsku, političku, socijalnu, kulturnu, pa i istorijsku dimenziju, koja ovog puta nije usmerena na prošlost, već na budućnost.

“To još jače treba da osnaži ideju kompetentne akademske rasprave. Bez detaljnog, sveobuhvatnog, apsolutno objektivnog istraživanja i akademske rasprave, po svim ovim elementima, nemoguće je da nauka i pogotovo naučnici, preko noći daju svoj definitivni stav po ovom pitanju. Cilj nauke je istina, a ne manipulacija“, navodi se u Nadićevom reagovanju.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Novi Beograd Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Njegova reakcija, međutim, ostala je nedorečena, pa je nejasno je da li podržava ili osporava kopanje litijuma, koje je u srpskom društvu, već duži vremenski period, uzrok ozbiljnih sukoba između velikog dela građana i Vlade, koja zagovara projekat „Jadar“.

Profesor Nadić, osim socijalne i političke ekologije, predaje i na predmetima savremene ekološke politike, ekološke politike Srbije, javne politike i usluge, kao i kretanje u karijeri.

Foto: Printscreen/YouTube/Centar za promociju cirkularne ekonomije CPCE

U periodu od 1989, kada je bio asistent pripravnik na FPN-u do danas, postepeno je koračao ka čelnoj funkciji fakulteta, koja ga verovatno očekuje. Naime, od 1993. bio je asistent, potom od 1999. docent, a od 2004. vanredni i od 2012. redovni profesor.

Predavao je, predaje i dalje, u drugim institucijama u zemlji i inostranstvu.

Profesor je i na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, od 1999. godine, na predmetima: Opšta sociologija i Uvod u menadžment. Radio je i na Učiteljskom fakultetu od 2003. do 2009, na predmetu Socijalna ekologija.

Foto:shutterstock by zrad

Nadić je autor više knjiga, među kojima su: Ogledi iz političke ekologije (2012), Ekologizam i ekološke stranke (2007), Partije Zelenih u Evropi (2005), Misao o radu u delima dr Dragoljuba Jovanovića (2003).

Pročitajte još:

On je i jedan je od utemeljivača proučavanja ekološke politike, zelene političke teorije i održivog razvoja u Srbiji. Do sada je učestvovao na više desetina domaćih i inostranih naučnih konferencija i objavio brojne naučne radove, koji su izuzetno vrednovani u domaćoj i stranoj naučnoj javnosti.

Orlović potpisao ostavku, predložen Nadić

Podsetimo, nakon što je na jučerašnjoj sednici Nastavno naučnog veća FPN-a, profesor Slaviša Orlović potpisao svoju ostavku, članovi veća jednoglasno su predložili profesora Nadića za novog v. d. dekana ovog fakulteta.

Iako su mnogi očekivali da će profesor Orlović tražiti podršku za ovu poziciju, on je ipak potpisao ostavku i predao je dosadašenjm dekanu profesoru Draganu Simiću.

Utisak nedelje
Slaviša Orlović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Orlović je ipak potpisao ostavku i predao je Simiću, a veće je odmah predložilo Savetu da izabere profesora Nadića za v. d. dekana. Na sledećoj sednici Saveta će se definitivno odlučivati o tome, da li će Savet izabrati Nadića ili neće, videćemo. U ovom trenutku prof. Nadić je najbolje, najblagotvornije rešenje, ali ne bih mu bio u koži. On je sve vreme bio uzdržan, a mi smo se jednoglasno saglasli oko predloga“, kaže za Nova.rs jedan od profesora FPN, koji je zamolio da stane anoniman, a član je Veća.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsećamo, pitanje ostavke Slaviše Orlovića, bilo je pokrenuto zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Protiv njega je još 2014. jedna studentkinja podnela prijavu, a pritom je protivzakonito izabran za v. d. dekana na sednici Saveta FPN, koja je održana 7. juna ove godine.

Iz pomenutih razloga, studenti i organizacije za prava žena, protestovali su, pre svega, zbog same kandidature profesora Orlovića za dekana, što je bio i jedan od povoda za njegovu ostavku.

***

BONUS VIDEO: Ostavka Orlovića, kraj krize na FPN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare