Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Poštari koji štrajkuju duže od tri nedelje nastavljaju sa obustavom rada, a prema našim saznanjima, pojedinim radnicima je rečeno da od ponedeljka više ne dolaze na posao.

Većina radnika Pošte u Čačku donela je odluku da prekine štrajk i nastavili su sa radom, ali i dalje ima onih koji nastavljaju borbu za bolji materijalni i radni status. Sve tri velike pošte su otvorile vrata i pružaju usluge građanima, dok onaj manji deo radnika nastavlja tihi štrajk, dolaze na posao, ali ne rade.

Sa druge strane, pošte u Gornjem Milanovcu i Ivanjici i dalje su u štrajku. Rade samo oni službenici koji su primljeni na određeni. Radomir Glišović, poštar u Gornjem Milanovcu, kaže za Nova.rs da u tom gradu rade samo ugovorci, budući da su prinuđeni jer nemaju stalno zaposlenje. Stanje je, navodi, crno bez imalo belog.

„Ovde je kažnjeno mojih šest kolega i koleginica. Svakodnevno očekujemo svi isti tretman, odnosno suspenziju i upozorenja što nije po zakonu“, ispričao nam je Glišović.

On prima oko pedesetak hiljada, a njegova četvoročlana porodica ne može da preživi od toga.

Živi bedno, napominje. Plata ide samo za račune i prevoz do posla, kaže naš sagovornik koji putuje trinaest kilometara iz sela Kalimanići. Prinuđen sam da dolazim svojim automobilom, firma mi daje za prevoz 4.800 dinara, a trošak je oko 12.000, istakao je Glišović.

Prema njegovim rečima, štrajk je krenuo spontano jer su nezadovoljni stanjem u firmi, a pre svega zaradama.

„Obrt novca je veliki, ali poslovodstvo kaže da nema para. Pokvari se motor – kažu nema para za popravku. Pokvare se automobili – idemo svojim kolima. Prošli smo dosta toga i navikli smo na takva ponašanja poslovodstva“, kaže Radomir Glišović, poštar u RJ Gornji Milanovac.

Pročitajte još

Kako nagašava on i njegova porodica kupuju najosnovnije potrepštine i za to izdvajaju oko dve hiljade na dnevnom nivou. To su ručkovi bez mesa, ali jedemo paštetu i parizer, dodaje ironično.

Upitan da prokomentariše kolege koji su u Čačku počele da rade, naš sagovornik navodi da je svako priča za sebe.

„Veliki je napor. Svakodnevno pišemo izjave, trpimo pritiske. Nije to samo pritisak na mene već na sve zaposlene“, kazao je naš sagovornik.

On je ukazao da su slične situacije bile 2017. i dve godine kasnije.

„Oni koji su dobili suspenzije od strane direktora su obavešteni da ne dolaze na posao. Međutim, po zakonu, ako te nema na radnom mestu dva tri dana sledi otkaz. Oni igraju na tu kartu. Ne odustajemo, ne želimo pregovore, već samo zahteve koji treba da budu ispunjeni“, zaključio je Radomir Glišović.

„Nastavljamo sa štrajkom jer ono što su nam ponudili neće popraviti naš status“, kažu i drugi radnici Pošte u Gornjem Milanovcu sa kojima smo razgovarali.

Prosvetni radnici pružaju podršku zaposlenima u Pošti

Prosvetni radnici u Gornjem Milanovcu, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, doneli su odluku da podrže štrajk radnika Pošte.

„Predsedništvo Sindikata obrazovanja Gornjeg Milanovca donelo je odluku da se hitno obrati javnosti u vezi sa poslednjim dešavanjima u poštama u Gornjem Milanovcu. Predstavnici milanovačke sindikalne organizacije prosvetnih radnika razgovarali su sa zaposlenima u poštama koji su pod pretnjom suspenzije zbog obustave rada. Dogovoreno je da delegacija podrži i poseti komšije u ponedeljak, 20. novembra, koji se herojski bore za golu egzistenciju. Svi smo uz ljude koji se pošteno i hrabro bore uprkos sankcijama za dobrobit svoje porodice i spremni smo da vas podržimo na sve moguće načine do kojih dogovorom budemo došli“, navodi se u saopštenju sindikata.

BONUS VIDEO Počelo kažnjavanje poštara, štrajkači dobijaju „udaljenje s posla“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare