Marko Blagojević, Zlatibor Lončar, Danica Grujičić, Aleksandar Vučić, GAK Narodni front, bebe, porodilište
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Milos Tesic/L. L./R.Z./ATAImages

Najveće porodilište u regionu decenijama trune u zgradi iz 1926. godine, čekajući premeštaj. O projektima, ulaganjima i „početku izgradnje“ novog objekta za Ginekološko-akušersku kliniku Narodni front, u kojoj se godišnje rodi više od 8.000 beba, slušamo gotovo 10 godina. Bivša ministarka dala je poslednju prognozu za početak radova, rekavši da će krenuti polovinom 2024. Međutim, krajem jula ove godine, nakon afere sa klimama, aktuelni ministar postavio je nove rokove.

Izgradnja, o kojoj se govori od 2015, najavljivana je za 2020. kada je konačno određeno zemljište za novu zgradu GAK. Međutim, ministar zdravlja Zlatibor Lončar sada je rokove pomerio na 2025. godinu.

Zlatibor Lončar u obilasku porodilišta GAK Narodni front Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Vest koju smo objavili na Nova.rs, u martu 2023, glasila je da će „posle dugogodišnjih apela lekara za bolje uslove i veće kapacitete, GAK Narodni front konačno biti preseljen na Bežanijsku kosu“.

Izgradnja trebalo da počne – sad?!

Prema tadašnjim procenama Ministarstva za javna ulaganja, izgradnja nove bolnice na 40.000 kvadrata, počela bi krajem 2024, tačnije ove godine.

Međutim, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je prošle nedelje da je tek sad u toku dobijanje potrebnih dozvola za izgradnju novog objekta za GAK Narodni front na Bežanijskoj kosi.

Zlatibor Lončar u obilasku porodilišta GAK Narodni front Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

„Očekujemo da u narednih devet do deset meseci budu dobijene sve dozvole i da bude završena tenderska dokumentacija, odnosno da se obave sve neophodne procedure, da se dobije izvođač i da se krene sa radovima“, izjavio je Lončar.

On je čak „proširio zgradu“, rekavši da će objekat imati više od 55.000 kvadrata i da će biti najsavremeniji, a do ove godine je najavljivano da će se prostirati na 40.000 kvadrata.

Iako je bivša ministarka još početkom 2024. izjavila da je projekat za GAK gotov, aktuelni ministar, početkom ovog meseca, rekao je da je u “završnoj fazi izrade”, a na nama je da odlučimo kome da verujemo.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Trenutno se radi na nekim dozvolama vodoprivrede za novu bolnicu. Realno je da za nekih devet meseci krene izgradnja, a trenutna procenjena vrednost je na 110 miliona evra”, naglasio je Lončar.

Neuslovno decenijama

Činjenica je, međutim, da se priča o preseljenju najvećeg porodilišta u državi, povede svaki put kad ono dospe na tapet javnosti. Naime, nedeljama su se u GAK Narodni front, trudnice i porodilje borile za vazduh u sobama bez klima na tropskim temperaturama, sve dok mediji nisu alarmirali nadležene da nešto učine i postave novu klimatizaciju.

GAK Narodni font Foto:Privatna arhiva

Osim nepostojećeg rashladnog sistema, porodilište je generalno neuslovno već decenijama.

Podsećamo da je još početkom 2019. godine izgradnju nove zgrade GAK Narodni front, najavio tadašnji direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević, danas ministar.

“Sledeće godine počinje izgradnja Ginekološko-akušerske klinike Narodni front i u toku je priprema planske dokumentacije za taj projekat”, rekao je tada Blagojević.

Marko Blagojević
Marko Blagojević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Predviđeno je, istakao je on u tom periodu, da se bolnica, gde će bebe dolaziti na svet, izgradi u blizini KBC Bežanijska kosa.

“Biće na površini koja je sada obična livada. Pre donošenja odluke o izgradnji objekta analizirali smo koliki bi bili troškovi rekonstrukcije postojeće zgrade u centru grada i zaključili da se više isplati da se podigne potpuno nova bolnica”, rečeno je u januaru 2019. godine, a rok za završetak radova najavljen je tada za kraj 2023.

“Za izgradnju nove zgrade Narodni front biće potrebno dve do tri godine”, rekao je tada Blagojević.

Sa 2024. na 2028.

Međutim, ukoliko do polovine 2025. projekat bude čekao dozvole, kako je najavio ministar Lončar, porodilište neće biti gotovo pre 2028. godine.

Takođe, u septembru 2019. tadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić saopštio je da Urbanistički zavod Beograda radi na planovima izmeštanja Narodnog fronta na Bežanijsku kosu.

Zoran Radojičić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ipak, u blizini KBC Bežanijska kosa, danas, pet godina kasnije, i dalje je samo – livada.

Iako je 2023. odavno iza nas, grandiozni planovi za porodilište tek su na početku.

Naime, bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić, oživela je projekte za Narodni front početkom ove godine, kada je dala novu prognozu izgradnje, koja je, prema njenim rečima, trebalo da počne polovinom 2024, tačnije – ovih dana.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

“Projekat je gotov, izgradnja bi trebala da krene na Bežanijskoj kosi u drugoj polovini ove godine”, izjavila je ona još u januaru.

Prema njenim rečima, Ministarstvo za javna ulaganja je tada obezbedilo i novac.

Pročitajte još:

„Porodilište sada ima oko 17.000, a imaće 40.000 kvadrata. Tu su i garaže, sređivanje okoline i pristupne saobraćajnice, urbanistička rešenja, to je sve nešto što mora da se završi pre nego što počne izgradnja same bolnice, ali zaista je ono mesto, znate i sami, kad prođete pored Narodnog fronta… To je takva gužva i koliko god se ti ljudi trudili, ne vredi. Zaista zaslužuju prostorne uslove kakvi treba da budu”, rekla je tada bivša minstarka.

„Livada“ još čeka

Nekoliko meseci kasnije, početkom avgusta prošle godine, Vlada Srbije je, kako je prenela „Ekapija“, donela rešenje kojim je „utvrđen javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti, u cilju izgradnje objekta ginekološko-akušerske i naučno-istraživačke delatnosti“.

Direktor GAK Narodni front Željko Miković, napomenuo je nedavno da su dobili urbanističke uslove, a da država rešava imovinsko-pravne poslove kako bi se objedinile parcele.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

“Onda bi trebalo da se uradi glavni projekat. Cilj je da se izgradi najsavremenija ginekološko-akušerska bolnica, apartmanskog tipa, sa mnogo više operacionih sala, podzemnom garažom, velikim parkingom i parkom”, rekao je Miković.

Međutim, ona livada sa početka priče, još čeka majstore.

Nakon što je javnost burno reagovala na vest da se trudnice i porodilje zbog pokvarenih, starih klima uređaja doslovno guše u GAK Narodni front, u danima u kojima je temperatura prelazila 40 stepeni, uključio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

On je, saopštavajući da će problem biti ubrzo rešen, takođe najavio da će nova zgrada bolnice početi da se gradi 2025. godine.

Podsetimo, GAK Narodni front se od 1955. godine nalazi se u centru Beograda, u Ulici kraljice Natalije, u zgradi iz 1926, koja je od tada do danas više puta rekonstruisana.

Inicijativa za većom zgradom, kapacitetima, boljim uslovima i selidbom u novi prostor, postoji skoro 10 godina, a kancelarija pri Vladi opredelila je i sredstva za tu namenu još 2015. Međutim, od tada se ništa nije pomerilo sa mrtve tačke.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U ovoj ustanovi se obavljaju rizične i komplikovane operacije, rade se skrininzi, procedure vantelesne oplodnje i porođaji. Prema rečima zaposlenih, potrebno je da se porodilište što pre iseli iz centra grada, iz ulice u kojoj nema mesta za parking, a saobraćaj cirkuliše tokom 24 sata.

Podsećamo i da je nekada u ovoj zgradi bio sanatorijum, kasnije “Ozna“, a potom porodilište. Zgrada se sastoji od pet objekata koji su dograđivani u međuvremenu, što je neadekvatno i nekomforno za osoblje, a pre svega za mame i bebe, kojima su neophodni daleko bolji uslovi, posebno što je u Frontu smeštena i intenzivna neonatalna nega.

***

BONUS VIDEO: Ginekologija Narodni front – razgovor sa glavnom medicinskom sestrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare