Foto: Shutterstock

U privatnim domovima za stare korisnicima su na raspolaganju jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i ređe, četvorokrevetne sobe. Smeštaj u ovim sobama se razlikuje po cenama. Međutim, da li je uvek ono što je skuplje, nužno i bolje? Kako da znate šta je bolji izbor za stariju osobu za koju birate mesto u domu za stare?

Svako ko dođe da se raspituje za mesto u domu za stare za svog roditelja, baku, deku ili rođaka obično se prvo interesuje za jednokrevetne sobe i apartmane. Polazeći od sebe, svi više vole da imaju sopstveni mir i privatnost. U krajnjoj liniji to je i sloboda koju nudi prostor koji je samo vaš. Možete u njega da se povučete kad god to poželite i da tu budete sami. Ne morate ni sa kim da pričate niti bilo kome da se prilagođavate. Noću spavate u miru i tišini i niko vas neće buditi zato što ustaje noću ili možda hrče. Međutim, tada saznajete da je vrlo često cena u jednokrevetnoj sobi u domu za stare i do 50% veća od cene u dvokrevetnoj ili sobi koju deli više od dva korisnika. Ova činjenica utiče na predviđeni budžet. Neke porodice ne mogu sebi da priušte višu cenu, pa se nerado odlučuju za deljenu sobu, kao na prvi pogled lošiju opciju. Međutim, da li je to zaista tako?

Da li je za korisnika staračkog doma bolje da bude sam u sobi, u velikoj meri zavisi od zdravstvenog stanja. Takođe, njene ili njegove želje su na prvom mestu. Ukoliko se ne radi o osobi koja nije više u stanju samostalno da donosi odluke, ona najviše treba da se pita. Neko će insistirati na tome da bude sam u sobi. Da ima svoj televizor, lampu za čitanje, policu za knjige i časopise. Ukoliko je to izvodljivo, treba pronaći dom za stare u kom  smeštaj u jednokrevetnoj sobi košta toliko da se uklapa u mesečni budžet, tj. u troškove koje porodica može da izdvoji. Cene u staračkim domovima variraju i u odnosu na lokaciju. Takođe, domovi za stare koji su skromnije opremljeni u odnosu na one koji sebi nekad stave prefiks luksuzni, imaju povoljnije cene mesečnog smeštaja. Tako da može da se nađe i jednokrevetna soba ili apartman u domu za stare po povoljnoj ceni.

Ipak, nije zasebni smeštaj pogodan za sve. Nekim korisnicima ipak više prija da ne budu sami. Iako je osoblje uvek tu blizu, osećaju se sigurnije ako s nekim dele sobu. Strah potiče od narušenog zdravlja. Nekim korisnicima je dosadno da budu sami. Deljenje sobe s nekim ih podseća na mladost: vojsku, radnu akciju, ekskurziju i slično. Ne prijaju im trenuci samoće, čak i dok se odmaraju ili spavaju. Dogod je neko u njihovoj blizini osećaju da imaju bolju kontrolu nad situacijom. Svesni su svojih zdravstvenih ograničenja i izazova. Ako im pozli, nisu sami tu je neko s njima ko će da pozove pomoć. Na taj način oni razmišljaju. Za ovakve korisnije staračkog doma pogodne su deljene sobe. Inače, deljene sobe su muške ili ženske i veće su od jednokrevetnih. Sama veličina sobe u staračkom domu utiče na mnoge da izaberu deljenu sobu, jer više vole da borave u većem prostoru. Takođe, korisnicima doma se naglasi da ako treba mogu promeniti sobu, naravno ukoliko u tom trenutku ima slobodnih.

Ima i onih korisnika domova koji zbog izuzetno narušenog zdravstvenog stanja treba da budu u deljenim sobama, gde je nadzor osoblja intenzivniji. Samo biranje cimera vrši se tako da osobe kojima treba više nege i pažnje budu grupisane zajedno, kako bi gerijatrijske sestre i tehničari mogli redovno da ih obilaze, daju im terapiju i brinu se o ličnoj higijeni.

Stručno osoblje u domu za stare može da proceni kakav bi raspored po sobama mogao biti dobar, tako da osobe sličnih godina, obrazovanja, porekla, dele sobu u domu. Na taj način veća je mogućnost da pronađu zajedničke teme za razgovor i da se lepo druže.

Ipak, većina vremena tokom dana u domovima za stare provodi se u zajedničkim prostorijama. To su dnevni boravci, saloni, trpezarije. Pored obroka, tu se organizuju razne aktivnosti, kao što je turnir u društvenim igrama, gledanje omiljenih emisija, proslave rođendana, krsne slave i ostali događaji koji spadaju u domen društvenog života.

Da biste odabrali vrstu smeštaja treba prvo da nađete adekvatan dom za stare. Za pretragu možete da koristite veb-sajt Oglasiko na kom su prikazane sve usluge domova za stare sa opisom i cenama. Nakon što nađete najbolji starački dom koji odgovara vašim zahtevima, izaberite i vrstu smeštaja. Ukoliko ste neodlučni obiđite više domova za stare, pogledajte kako izgledaju sobe, bilo da je reč o jednokrevetnim ili deljenim. Tek nakon pažljivog razmatranja moći ćete da doneste najbolju odluku.