Foto: N1/Ivan Dinić/Nova

Profesor Slaviša Orlović, kojeg je 2014. godine studentkinja prijavila za seksualno uznemiravanje, nakon čega je smenjen sa mesta prodekana, sada čeka odluku Saveta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, koji će ga, po svemu sudeći, imenovati za novog dekana. Iako je većina kolektiva bila protiv ove odluke, za njegovo imenovanje, kako saznajemo, zaslužno je 20 odsto glasova studenata, koji pripadaju organizaciji Evropski studentski forum, poznati i kao “mali SNS”.

Nastavno-naučno veće izglasalo je juče profesora Orlovića za dekana FPN-a u prvom krugu glasanja, a o njegovom zvaničnom imenovanju na ovo mesto odlučiće Savet FPN-a.

Utisak nedelje
Slaviša Orlović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Orlović je pobedio zahvaljujući glasovima studenata. Njih 20 odsto koji pripadaju organizaciji ESF glasali su za njega. Ovo je, inače, prvi put da studenti učestvuju u glasanju. Orlović nije imao većinu u kolektivu, a promena Pravilnika o glasanju urađena je smišljeno, s razlogom. Sa tom grupom studenata smo u lošim odnosima. Oni su sami učestvovali i na studentskim izborima, ali su izgubili. Novi studentski parlament konstituiše se tek 1. oktobra, pa je ovo njihov poslednji potez”, kaže profesor Nova.rs sa FPN-a, koji je zamolio da ostane anoniman, a bio je deo kolektiva koji je glasao protiv Orlovića.

Foto: N1

Pomenutu organizaciju, studenti nazivaju “mali SNS”, zbog povezanosti sa predstavnicima vlasti, o čemu smo na Nova.rs pisali prošle godine.

Prijava zaključana u fioci fakulteta

Vest o budućem dekanu Orloviću, koji će tokom naredne tri godine rukovoditi ovom ustanovom, podigla je buru u javnosti, naročito u organizacijama koje se bave zaštitom žena. Podsetimo da je on smenjen sa mesta prodekana 2014. nakon prijave studentkinje za seksualno uznemiravanje, nakon čega je bio vanredni profesor, potom opet redovni profesor, a sada i na čelu ove visoke škole.

Foto: Nova

Iako je javnost upoznata sa prijavom studentkinje od pre 10 godina i taj dokument čami u nekoj od fioka na FPN-u, profesor Orlović je zvanično razrešen funkcije prodekana za kvalitet, samovrednovanje i naučnoistraživačku delatnost na FPN-u “zbog nemogućnosti saradnje dekana i uprave s njim”.

Pročitajte još:

U to vreme na društvenim mrežama studentkinje FPN-a komentarisale su njegovo razrešenje, rekavši da je smenjen zbog studentkinje master studija na FPN-u, koja ga je prijavila fakultetu za seksualno uznemiravanje. Nakon njene prijave, i druge studentkinje neformalno su se žalile na istog profesora, ali nisu slučajeve prijavile.

“Čini se da su obrazovne ustanove počele da nagrađuju nasilnike. Ovim imenovanjem razbijen je mit da prijave za nasilje utiču na karijeru muškarca u Srbiji. Profesor Orlović je prijavljen 2014. od strane studentkinje, smenjen sa funkcije prodekana, postao vanredni profesor, a onda i redovan, da bi sada bio imenovan za dekana. To što je prijavljen za nasilje ni malo nije uticalo na njegov položaj. A nije bila u pitanju samo jedna žena, već više njih. Odgovornost za nasilje i za ovakvu atmosferu u društvu snosimo svi”, naglašava u razgovoru za Nova.rs Nataša Elenkov, članica organizacije “Ženska solidarnost”.

Studentkinje upozoravane na profesora

Orlović je napredovao u karijeri nakon prijave za seksualno uznemiravanje.

Slaviša Orlović Foto: Newsmax Adria

“Zvanično je smenjen iz drugih razloga, ali ta prijava i dalje postoji na fakultetu. On je nakon nje napredovao u karijeri, što je neverovatno. Imamo situaciju da institucije štite ljude iz svojih redova. Orlović će od sada biti taj kojem će se obraćati neke buduće studentkinje zbog seksualnog uznemiravanja, što je krajnje paradoksalno. U vreme kad je prijavljen, bila sam brucoškinja na FPN-u i taj slučaj se pominjao među studentima kao upozorenje na to ko je kakav profesor”, kaže Elenkov.

Međutim i kad žene prijave uznemiravanje, obrazac je uvek isti.

Foto:Shutterstock

“Ide se na to da neko nekome smešta, da je u pitanju laž, da se pojavljuju žene kao organizovana kriminalna grupa koja ima moć i da je u pitanju pakost. Kada maliciozne glasove ignorišete, vidite da ima više žena koje potvrđuju njegovo ponašanje. Kažu da je inače sklon koketiranju sa ženama i da prijava ne čudi”, navodi Elenkov.

Tužilaštvo nikad nije reagovalo

Službeno, zvanično, Orlović je “čist kao suza”.

Foto: Shutterstock

“Protiv njega se ne vodi nikakav postupak, međutim, postoje službene beleške na fakultetu, ali se to, očigledno, zanemaruje. Posle svega što se događalo na fakultetima u Srbiji, svih prijava za uznemiravanja od strane studentkinja, svaka od tih institucija bi morala da bude mnogo opreznija, a čini se da je sasvim suprotno, što smatram vrlo problematičnim. Činjenica je da, nažalost, ne možemo mnogo da kažemo sa aspekta javnosti jer i ono što se događalo 2014. kada je prijavljen, po našem zakonu nije bilo krivično delo, a sada, nakon ovoliko vremena, tužilaštvo bi moralo da reaguje”, kaže za Nova.rs Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika “Vreme”.

Kada smo nakon svih komentara i reakcija javnosti pozvali profesora Slavišu Orlovića, razgovor je trajao kratko.

Slaviša Orlović Foto: N1

“Odluka je na Savetu. Ništa još nije gotovo i ne mogu o tome da pričam. Doviđenja”, i prekinuo je vezu.

Podsetimo, Slaviša Orlović rođen je 19. februara 1966. godine u Kosovskoj Mitrovici, na FPN-u je diplomirao 1994. godine na Međunarodno-političkom smeru, nakon čega je završio i magistarske studije. Doktorirao je 2006. godine kada postaje docent na ovom fakultetu. U zvanje redovnog profesora izabran je 2016. godine, a šef je i Odeljenja za novinarstvo i komunikologiju od 2018. godine.

Naime, odluka o tome da li će Orlović biti dekan je na Savetu fakulteta, na čijem čelu je profesor dr Dušan Vučićević, a čine ga još i predstavnici Nastavno-naučnog veća, studenti, ali i nekadašnja ministarka za evropske integracije Jadranka Jokismović, kao i Maja Gojković, nekadašnja ministarka kulture, a aktuelna pokrajinska premijerka.

***

BONUS VIDEO: Nakon koškanja u parlament stiglo i seksualno uznemiravanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare