Iako je aktuelni dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić saopštio da njegov kolega Slaviša Orlović nije izabran za dekana na današnjoj sednici jer nije imao dovoljan broj glasova, samo sat kasnije došlo je do preokreta, te je profesor koji je optužen za seksualno uznemiravanje ipak postavljen na čelo fakulteta. Zvaničnog objašnjenja kako je do ove promene došlo nema. Profesor Filip Ejdus kaže u razgovoru za Nova.rs da je očigledno došlo do protivpravnog i protivzakonitog ponovnog glasanja jer su članovi Saveta koji su preostali na sednici, odlučili da ignorišu Statut fakulteta, i izglasaju Orlovića mimo pravila.

„Orlović nije dobio potrebnu većinu, pa su pokušali da izmisle neko pravilo koje ne postoji, da se broj članova Saveta smanjuje zato što su neki podneli ostavke, i da je onda tih njihovih 13 članova dovoljno, što, naravno, nema veze ni sa kakvom pravnom logikom i to je jedno protivpravno i protivzakonito odlučivanje, koje je krivičn odelo i koje neće proći. Ne sme da prođe jer ako prođe, to je jedna vrsta krađe“, kaže u razgovoru za Nova.rs profesor ovog fakulteta.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da je jedno glasanje napravljeno i da na njemu nije bilo dovoljno glasova koji su bili za izglasavanje Orlovića.

„Njima je potrebno 14 glasova jer je 14 glasova većina od broja članova Saveta koji su predviđeni Statutom. Nisam bio u sali, ne znam šta se dalje dešavalo, navodno je Maja Gojković tražila ponovljeno glasanje što je isto protivzakonito, ne znam kakav je bio ishod tog ponovljenog glasanja, ko je sve bio u sali. Oni su samo u jednom trenutku izašli i rekli kako su oni donelei odluku da je Slaviša Orlović ipak dekan. To sada uvodi ceo fakultet u jedan jako opasan period gde vi imate dekana koji je izabran protivzakonito i bez potrebne većine na Savetu, što je bez presedana“, kaže Ejdus i dodaje:

Filip Ejdus u emisiji Utisak nedelje Foto:Nova

„Videćemo kako će ta odluka biti napisana i da li će Uprava to objaviti. Mislim da je ovo nasilno preuzimanje fakulteta“.

Podsetimo, ranije danas je aktuelni dekan FPN Dragan Simić rekao da Orlović nije izglasan. Prema njemu, od 27 koliko je ukupan kvorum, 13 je glasalo za izbor Orlovića i predlog nije prošao, rekao je aktuelni dekan FPN Dragan Simić.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je precizirao da Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta, to jest 14 glasova. Na današnjoj sednici Saveta glasalo je 16 članova, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića za dekana, a tri su bila nevažeći.

Inače, ukupno šest profesora, članova Saveta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, podnelo je ostavke na svoje funkcije uoči održavanja sednice, na kojoj Slaviša Orlović treba da bude imenovan za dekana.

Nakon što je juče profesor Dušan Vučićević, predsednik Saveta FPN, podneo ostavku na ovu važnu funkciju, isto su danas učinili i njegova zamenica profesorka Jelena Lončar, ali i Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus. Kako saznajemo, ostavku u Savetu podneo je i Marko Veković.

BONUS VIDEO: Drama na FPN-u zbog izbora novog dekana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare