Pre nego što je privatnom Univerzitetu "Megatrend" i Visokoj školi modernog biznisa oduzeta akreditacija, većini srpskih studenata nije padalo na pamet da provere da li fakultet koji studiraju ima dozvolu za rad. Ali, situacija se preko noći promenila, zbog čega oni, ali i roditelji budućih brucoša već istražuju sve na temu akreditacije jedne visokoškolske ustanove. Zbog toga vam donosimo odgovore na pitanja - kako da znate da je fakultet koji upisujete akreditovan i šta se dešava sa studentima kada izgubi dozvolu za rad?

Afera Megatrenda„, privatnog Univerziteta koji je u vlasništvu biznismena Miće Jovanovića, podstakla je mnoge studente, ali i buduće brucoše, da isproveravaju status fakulteta koji studiraju ili koji će tek upisati.

Kako da proverite da li je fakultet akreditovan

Svi svršeni srednjoškolci koji planiraju da studiraju, ali i studenti koji žele da promene studijski program ili čak fakultet, treba da se informišu o željenom fakultetu ili visokoškolskoj ustanovi na sajtu Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT), u odeljku Vodič kroz akreditovane visokoškolske ustanove i studijske programe u Republici Srbiji – Vodič za studente.

PROČITAJTE JOŠ:

Na toj adresi saznaće koji je trenutni status tog fakulteta odnosno da li ima akreditaciju ili je u procesu dobijanja iste. Takođe, saznaće i da li je fakultet gubio dozvolu za rad, kao i zbog čega.

Zašto je važno da fakultet ima akreditaciju

Akreditacijom se određuje da li je fakultet ispunio sve obaveze i standarde koji su Zakonom o visokoškolskom obrazovanju propisani. To znači da li ima odgovarajući nastavni kadar, da li je program dobro organizovan, da li ima dovoljan broj prostorija obzirom na broj studenata koji upisuje i slično.

Ako fakultet ima akreditaciju, to znači i da mu je diploma važeća i priznata.

Na sajtu svakog fakulteta možete pronaći dokument o akreditaciji u kome piše da li ispunjava uslove ili ne.

Elektrotehnicki fakulet
Elektrotehnički fakulet Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Dešava se da su na nekim fakultetima akreditovani samo određeni smerovi, a neki drugi nisu. Zato svi svršeni srednjoškolci koji planiraju da studiraju, ali i studenti koji žele da promene studijski program ili čak fakultet, treba da se informišu o željenom fakultetu ili visokoškolskoj ustanovi.

13 standarda za akreditaciju

V. D. direktorka NAT prof. dr Ana Šijački objasnila je ranije za Nova.rs da bi jedna visokoškolska ustanova dobila dozvolu za rad, mora da ispuni standarde za akreditaciju. Njih ima 13.

„To su osnovni zadaci i ciljevi visokoškolske ustanove, planiranje i kontrola, organizacija i upravljanje, studije, naučnoistraživački i umetnički rad, nastavno osoblje, studenti, prostor i oprema, biblioteka, udžbenici i informatička podrška, unutrašnji mehanizmi za osiguranje kvaliteta, izvori finansiranja i javnost u radu. Fakultet mora sve nabrojano da ispuni da bi dobio akreditaciju. O ovim standardima svi zainteresovani mogu se informisati na našem sajtu, a na istom mogu pronaći i informacije o akreditovanim visokoškolskim ustanovama i studijskim programima“, kazala je profesorka Šijački.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od najčešćih razloga što nekom fakultetu ne bude odobrena akreditacija jeste to što nema dovoljan broj nastavnika, dodaje ona.

„Oni nastavnici koje fakultet prikazuje već su angažovani u drugoj ustanovi, pa se ne mogu voditi kao predavači tog fakulteta. Sve ustanove akreditovane su tek kada obezbede dovoljno nastavnog kadra“, naglašava profesorka Šijački.

U Srbiji je akreditovano 11 privatnih univerziteta

Iako je junska upisna groznica na fakultetima prošla, i dalje traje drugi septembarski krug (za nekoliko dana kreće i treći), zbog čega oni brucoši koji će se tek upisati moraju da znaju koji fakulteti imaju akreditaciju, kao  da li će njihova diploma biti priznata.

Ako uporedimo sa prošlom godinom, skoro sve je ostalo isto.

Tako su na Univezitetu „Singidunum“ akreditovane studije pri tom univerzitetu, ali i Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, te Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija – bivši „Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija“ – bivši „Poslovni fakultet Valjevo“ (PFV), kao i Fakultet za medije i komunikacije.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Akreditaciju ima i Univerzitet „Privredna akademija“ i to za sledeće fakultete: Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije „MEF“ – bivši „Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća“, Fakultet društvenih nauka, Farmaceutski fakultet, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, Stomatološki fakultet, Fakultet savremenih umetnosti – bivši „Fakultet scenskih i primenjenih umetnosti – Akademija lepih umetnosti“, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe i Fakultet za evropske pravno-političke studije (FEPPS).

Univerzitet „Edukons“ ima akreditovane studije pri unvierzitetu, ali u okviru ove obrazovne ustanove akreditaciju imaju: Fakultet za uslužni biznis, Fakultet za projektni i inovacioni menadžment i Fakultet za sport i psihologiju TIMS – bivši „Fakultet za sport i turizam (TIMS)“.

Na Univerzitetu „Metropolitan“ akreditaciju imaju studije pri univerzitetu, zatim FEFA – bivši „Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju“ i Fakultet za primenjenu ekologiju (FUTURA).

Na Univerzitetu „Union“ akreditovani su: Fakultet za pravne i poslovne studije „dr Lazar Vrkatić“ – bivša „Visoka škola – Pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić“ (transformacija iz visoke škole u fakultet), Beogradska bankarska akademija – Fakultet za bankarstvo, osiguranje i finansije, Računarski fakultet i Pravni fakultet.

Mašinski fakultet studenti Foto:TANJUG/ MAŠINSKI FAKULTET BU

Akreditaciju ima i Univerzitet „Union – Nikola Tesla“ i to: studije pri univerzitetu, Fakultet za graditeljski menadžment, Fakultet za preduzetnički biznis, Fakultet za menadžment nekretnina, Fakultet za ekologiju i zaštitu životne sredine, Fakultet za sport, Fakultet primenjenih nauka, Fakultet za diplomatiju i bezbednost – bivša „Akademija za diplomatiju i bezbednost“, Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo – bivši „Fakultet za strateški i operativni menadžment, Fakultet za menadžment, Fakultet za poslovne studije i pravo – bivši „FORKUP“, Fakultet za inženjerski menadžment, Fakultet za pravo, bezbednost i menadžment „Konstantin Veliki“ – bivša „Visoka škola strukovnih studija za menadžment u saobraćaju“.

U okviru Univerziteta „Alfa BK“ akreditaciju imaju: studije pri univerzitetu, Fakultet informacionih tehnologija, Fakultet za finansije, bankarstvo i reviziju, Fakultet za strane jezike, Fakultet za ekonomiju i političke nauke, Fakultet za menadžment u sportu i Akademija umetnosti u Beogradu.

Na Evropskom univerzitetu akreditovani su Fakultet za inženjerski internacionalni menadžment, Fakultet za evropski biznis i marketing i Nova akademija umetnosti.

Akreditaciju za studije pri univerzitetu ima i Univerzitet u Novom Pazaru.

Na listi se nalazi jedan novoakreditovani Univerzitet „MB“, odnosno u okviru njega Akademija klasičnog slikarstva i Poslovni i pravni fakultet – bivši „Fakultet za poslovno industrijski menadžment“.

Afera Megatrend

Podseetimo, Univerzitetu Megatrend koji su pohađali, ali i na kom su predavali pojedini funkcioneri SNS-a, Ministarstvo prosvete oduzelo je dozvolu za rad.

To je učinjeno posle dopisa Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju, koje je odbilo zahtev ovog univerziteta za novu redovnu akreditaciju.

Kako se navodi u obrazloženju, Zakon o visokom obrazovanju propisuje da visokoškolska ustanova podnosi zahtev za novu akreditaciju najkasnije godinu dana pre isteka stare, a ukoliko se to ne uradi, akreditacija prestane narednog dana po isteku roka. Dužnost ministra prosvete je da, u roku od 15 radnih dana donese rešenje o oduzimanju dozvole za rad.

Mića Jovanović je rekao da ova vest nije tačna, bez obzira na to što je objavljena na zvaničnom sajtu Ministarstva.

BONUS VIDEO: Da li i koju fakultetsku diplomu ima Milica Đurđević Stamenkovski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare