Studentkinja Teodora iz Novog Sada došla je vozom u Beograd na veliki protest protiv iskopavanja litijuma, koji je bio organizovan u subotu na Terazijama. Nakon mirne šetnje učesnici skupa, među kojima je bila i ona, blokirali su železničku stanicu Prokop tokom noći. Pred zoru usledilo je neprijatno iznenađenje, kad je pred njih 80 upalo između 200 i 300 pripadnika policije u punoj opremi s puškama preko ramena. Kaže da je bila uplašena, te da tu noć nikad neće zaboraviti, ali i dalje ne odustaje od odbrane Jadra.

Novinarka portala Nova.rs zatekla je Teodoru i dve drugarice na travi u Pionirskom parku kako dremaju. Kažu da su cele noći bile budne, s prijateljima su ležale na šinama i na betonu na Prokopu, te da pokušavaju da sklope oči, ali im je slika naoružanih pripadnika policije, kao i onih u civilu s fantomkama na glavi još u glavi.

Teodora je, inače, iz studentske grupe „Stav“, svesna je svega što se dešava, ali nije očekivala da će država ovako uzvratiti na njihov protest.

PROČITAJTE JOŠ:

„Došla sam direktno iz Novog Sada na protest na Terazijama, onda smo otišli na Prokop, tu smo bili do nekih šest ujutru, kad je došlo između 200 i 300 pripadnika žandarmeriji u punoj opremi, s puškama i šlemovima na glavama. Opkolili su nas sa svih strana, a pored njih u uniformama bilo je i oko 50 policajaca u civilu. Oni su nosili fantomke na licima, delovali su prilično opasno“, objašnjava ona.

Protest protiv kopanja litijuma, Teodora sa drugaricama Pionirski park Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Dodaje da su ih naoružani policajci gurali štitovima da izađu, što su protestanti i uradili, osim njih dvojice-trojice, koji su zbog toga privedeni.

„Doslovno su nas gurali, osećaj je bio kao da nas vode na streljanje. Mi smo izašli, a onda smo saznali da su uhapsili i odveli Ivana Bjelića i Nikolu Ristića i još jednog aktivistu i nisu nam uopšte govorili gde se oni nalaze. Zbog toga smo to jutro oko osam došli u Pionirski park. Ovde su već bili ljudi koji su bili na blokadi Gazele, tako da smo se spojili s njima i još uvek čekamo da puste aktiviste“.

Protest protiv kopanja litijuma Pionirski park Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Što se tiče povratka kući, Teodora kaže da ne zna kada će za Novi Sad, te da je sada najvažnije da se svi zajedno bore protiv kompanije „Rio Tinto“.

„Sve zavisi kada će naše aktiviste pustiti napolje. Ide mi se kući, naravno, nisam spavala, nisam se kupala, umorna sam, ali nema odustajanja. Cilj je jedan, a to je da istrajemo u ovoj borbi“, jasna je ona.

Na pitanje da li je bila uplašena kad su nju i njene prijatelje kao i sve okupljene na Prokopu zatekli pripadnici policije, Teodora priznaje da jeste.

„Da mi je neko rekao šta će se dogoditi u toku noći, ne bih mu verovala. Uopšte nisam očekivala ovakvu reakciju države. Srbija je naša zemlja i ne damo je Rio Tintu“, poručila je ona.

Protest protiv kopanja litijuma Pionirski park Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kaže i da je iz Novog Sada krenula samo s duksericom oko struka i torbicom preko ramena, te da nema ništa od stvari, osim mobilnog telefona.

„Ništa mi i ne treba. Prilično sam zadovoljna što je na ovaj protest izašlo dosta studenata, to se moglo i videti, mladi su shvatili da mi moramo da se borimo za ovu zemlju i da je čistu i zdravu ostavimo našoj deci, baš onakvu kakvu su je nama dali naše bake i deke“, poručila je ona.

Pogledajte u videu na početku teksta što je još Teodora rekla za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Kokanović o akcijama ako se aktivistima odredi pritvor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare