Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Elektronska medijska scena u Srbiji je haotična, čemu umnogome doprinosi i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) svojim blagim pristupom arogantnom kršenju zakona komercijalnih pružalaca medijskih usluga, izjavila je danas članica Saveta REM-a Judita Popović.

Sa druge strane, rekla je Popović u intervjuu za nedeljnik Vreme, javni servisi su „bezlični i anestezirani, zaboravljajući koja je zapravo njihova uloga u društvu“.

Kako je objasnila, REM je po Ustavu i zakonu samostalno i nezavisno telo, ali je za obavljanje svoje nadležnosti odgovoran Skupštini Srbije, čime se, po njenim rečima, ta nezavisnost dovodi u pitanje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Upravo ova dvojnost faktičkog statusa REM-a je za mene najveća senzacija kao insajdera, jer – ma koliko stručne službe obavile dobar posao, na kraju vladajuća politika kroz institut Saveta REM-a donosi odluke, zbog čega su kritike često opravdane“, kazala je Popović.

Naglasila je da je sama ideja postojanja Regulatora sa jasno definisanom ulogom dobra i u javnom interesu, ali da je samo pitanje koliko je slobode u radu „regulator Regulatora“ spreman da mu dozvoli.

„REM je taman toliko samostalan i nezavistan koliko su to zakonodavna, izvršna i pravosudna vlast. Ako Narodna skupština svoj rad podredjuje potrebama vlade, ako vlada osluškuje koje su želje predsednika Republike, i ako je pravosudje saglasno sa tabloidnim optuženjima i sudjenjima uz gromoglasnu tišinu sudija i tužilaca, onda je iluzorno očekivati da REM bude lučonoša ideje odgovornog rada u korist javnosti“, istakla je Popović.

Kada je u pitanju dodela nacionalnih frekvencija, Popović kaže da je, s obzirom da je za četiri slobodna mesta konkurisalo 14 televizija, sasvim moguće da se Regulator u nekom momentu odluči za raspisivanje javnog konkursa i za petu frekvenciju, ali naglašava da to „samo po sebi ne garantuje doprinos u podizanju kvaliteta medijske scene“.

Ponovila je da neće odstupiti od analize prethodnog rada televizija pri dodeli frekvencija, naglašavajući da je to zakonska obaveza Saveta REM-a, iako je predsednica tog Saveta Olivera Zekić najavila drugačije.

Obraćanje Upravnom sudu radi osporavanja odluke Saveta REM- je moguće“, rekla je Popović.

BONUS VIDEO: Razgovor članova Regulatornog tela za elektronske medije sa predstavnicima Happy TV, jednom od četrnaest televizija kandidata za nacionalne fekvencije 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar