Sociolog Jovo Bakić kaže da je to što se našao na listi ekoloških terorista fantomskog pokreta "Kopaćemo" zabavno, jer on sa terorizmom nema veze, kao i da je vlast rešila da preko Rio Tinta proda Evropskoj uniji našu budućnost.

„Meni je zabavno, najiskrenije. Ko god me zna, a dosta sam dugo na javnoj sceni u Srbiji, zna da sa terorizmom ne mogu imati niakkve veze. Bilo eko-terorista ili neki drugi terorista – potpuno je besmisleno“, kaže Bakić.

Sociolog ističe i da je ključna stvar to „što smo mi na meti jedne velike multinacionalne korporacije, a to je Rio Tinto“.

„Vlast je rešila da preko Rio Tinta proda Evropskoj uniji našu budućnost, kupujući za sebe produžetak vlasti. Vi date EU, odnosno Nemačkoj najviše, ono što njoj treba, a onda možete da gušite ljudska prava, progonite one koji se bore protiv ostvarenja interesa te korporacije a za ostvarenje naših interesa“, navodi Bakić.

On kaže i da su naši interesi da imamo vodu, vazduh i zemlju koji su čisti i nezagađeni, a da je veliki rizik da će Rio Tinto dovesti do zagađenja zemlje i vode – i onda imate pustinju.

Sociolog navodi da je prva stvar zastrašiti, pa onda obeshrabriti masovno učešće ljudi u protivljenju i aktivizmu protiv rudnika litijuma.

„Treći korak je, ako im dozvolimo da mašine dođu, pa onda krene suprotstavljanje – tada će ići hapšenje pod tom firmom“, rekao je Bakić.

Celo gostovanje pogledajte u vidu na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare