Protest u Užicu zbog požara na deponiji Duboko Foto: Slavica Panić

Užičani su se i večeras okupili ispred zgrade Skupštine grada odakle su poslali jasnu poruku: Tražimo zatvaranje deponije „Duboko“ za sve osim za Užice. Tužilaštvo da procesuira odgovorne za ekološku katastrofu. Krenuli su u protesnu šetnju, a iz ulica grada izašli su i na magistralni put. Blokade su sledeći korak.

Vatra na deponiji “Duboko” je zvanično ugašena, a da li će ponovo buknuti, niko ne zna. Da li će se to desiti i kakva je sudbina građana Užica i sela čitave teritorije grada, brine samo građane, dok vlast u čijim rukama je “i nož i pogača”, ne pokazuje bilo kakvu brigu za njih. Užičani su ovog puta odlučni, ne žele više deponovanje otpada iz drugih gradova i opština u svoj grad, a ukoliko ne naiđu na razumevanje vlasti, svoju zemlju od đubreta braniće telima.

“Ovde sam jer mi je svega dosta, ali baš svega. Ovo je udarac na život, ovo je zločin protiv života, protiv čovečnosti, ljudskosti, protiv osnovnog prava na život. Došli smo do crvene crte, sada branimo pravo na zdrav život, jedini život dostojan čoveka. Zbog toga smo ovde i videćemo šta ćemo dalje”, kazala je za Nova.rs Silvija Aćimović, učesnica protesta.

Protest u Užicu zbog požara na deponiji Duboko, Foto: Slavica Panić

“Izašao sam zbog svih budalaština koje se dešavaju a osnovni razlog je požar na deponiji, koji je samo okidač za sve što nam se dešava i što nam rade ovde. Mislim na vlast, na koga drugog, na one koji odlučuju o mom i životima moje dece, životima svih nas. Njih nije briga za nas, jedino im je važno da napune svoje džepove. Ne bore se oni više za vlast, oni se sada bore da spasu svoje glave. Znaju oni dobro šta su radili i šta ih čeka kada odu sa vlasti”, rekao nam je Stojan Perišić.

Protest u Užicu zbog požara na deponiji Duboko, Foto: Slavica Panić

“Ovde sam zbog svih Užičana. Naša vlast (moja nije) je dozvolila da dođe do ekocida i genocida u ovim krajevima Srbije. Ovo je nedopustivo. Alo Užice, budi se!”, rekla je za naš portal vidno revoltirana Ljiljana Milovanović.

Aleksandar Pančić misli da je nedovoljan broj Užičana, imajući u vidu da se na protestu brane osnovna prava građana, pravo na na čist vazduh, čistu zemlju i vodu.

Protest u Užicu zbog požara na deponiji Duboko, Foto: Slavica Panić

“Mali je broj ljudi ovde, ovo se tiče baš svakog čoveka koji živi u ovom gradu. Očekujem da ćemo biti dosledni i da će se problem deponije rešiti. Ta deponija je trebala da se zatvori pre dve godine a pošto nije radila pod kontrolisanim uslovima nikada i nije trebala biti otvorena. Najveći problem je korupcija koja vlada na svakom koraku i koja je apsolutno legalizovana. Zatvaranje deponije je jedino rešenje, pod hitno”, smatra Pančić.

Na protestu je bilo i dosta roditelja sa decom a jedna majka, koja je povela svoje dvoje maloletne dece, bila je jasna u svojim namerama.

“Deponija mora da se zatvori, eventualno da privremeno bude samo za grad Užice, a više ne za dva regiona, nikako. Zaslužujemo da dišemo i živimo zdravo”, rekla je nam je mlada majka.

Predstavnici inicijative “Da NE dišemo Duboko”i organizatori protesta još jednom su ponovili da se bore za čist vazduh, vodu, zemlju i zdravu hranu. Bez obzira na to što su to osnovna prava građana, nisu naišli na razumevanje vlasti, ni u svom gradu ni na republičkom nivou.

Protest u Užicu zbog požara na deponiji Duboko, Foto: Slavica Panić

“Na svim prethodnim skupovima smo javno govorili, obraćali se gradskoj vlasti, državnim institucijama, slali dopise a oni su na sve ostali gluvi i nemi. Očito da naša gradska vlast ne razume glas svojih građana. Ovo je poslednji protest koji na ovaj način organizujemo pa ćemo od sada da govorimo jezikom koji će razumeti a to su blokade”, obratio se okupljenima predsednik Inicijativnog odbora Jovan Topalović, inače poljoprivredni inženjer i poljoprivrednik.

Topalović je pozvao okupljene da potpišu peticiju za zatvaranje deponije ali i sve one koji su spremni da u smenama, danonoćno dežuraju na blokadama koje će sprečiti deponovanje otpada u Duboko.

Protest u Užicu zbog požara na deponiji Duboko
Foto: Slavica Panić

“Građani Užica treba da se pitaju da li žele da se u njihovom gradu deponuje otpad iz dva okruga ili možda i šire. Mi treba da kažemo hoćemo li to ili ne. Kada su odlazila sedišta velikih javnih preduzeća, Telekoma, Epsa, svi su ćutali, građanima ništa nisu govorili. Od izbora do izbora govori se o Kliničkom centru u Užicu, a za pet godina u bolnici ni jedan prozor nije promenjen. Gradonačelnica u svom spotu, ako ste videli, jedino je imala da kaže da se završava vrtić na Carini i da se nada da će možda biti i klinički centar. Ministri, Vlada, kompletno rukovodstvo, ekspresno, bez uvida u zagađenost ekologije, donose odluku o proširenju deponije u našem gradu, sa izgovorom da to mora i da drugog rešenja nema. Da li mora, to ćemo mi odlučiti, mi ćemo reći da li može ili ne”, kazao je Topalović.

On je još rekao i da se, između dva popisa, broj Užičana smanjio za deset hiljada, te da je u uslovima zagađene životne sredine upitno koliko će ih biti za deset ili 20 godina.

Protest u Užicu zbog požara na deponiji Duboko, Foto: Slavica Panić

“Naša zadnja linija odbrane je blokada ispred deponije “Duboko”, gde ćemo svojim telima i životima braniti da se deponuje smeće iz drugih gradova i opština. Sprečićemo prolazak kamiona i svih radova na proširenju deponije. Ako ovo sada ne sprečimo, za 20 godina, kada ovaj grad bude prazan, oni će moći i na glavnoj ulici ili trgu da deponuju smeće. Ako se sada ne izborimo, a nemamo puno vremena, to će ostati narednih decenija u našem greadu pa više nećemo imati ni vremena ni načina da to ispravimo. Na nama je da li ćemo to dozvoliti ili ne”, zaključio je Topalović.

Okupljeni građani su posle obraćanja krenuli u protesnu šetnju. Gromoglasan aplauz uputili su vatrogascima prolazeći pored zgrade Vatrogasnospasilačke jedinice. Blokade su ono što Užičani najavljuju za naredni period.

Regionalna deponija “Duboko” gorela je 20 dana bez prestanka a u gašenje požara bila su uključena sva raspoloživa sredstva. Niko ne garantuje da požar ne može buknuti svakog trenutka a ono čega se mnogi pribojavaju su nove eksplozije u dubini tela deponije koje su i razbuktale vatru koja je tri nedelje na sve strane širila otrovan gust dim pun teških i kancerogenih materija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare