Saša Janković, Foto: Zoran Lončarević

Državno anketiranje roditelja o tome da li deca, u jeku pandemije, treba ili ne treba da pohađaju nastavu u školama je beg Vlade od odgovornosti i privid demokratije, ocenio je nekadašnji ombudsman, predsednik Pokreta slobodnih građana i predsednički kandidat Saša Janković.

On je na društvenim mrežama objasnio da Vlada, a ne roditelji, treba da čuje zdravstvene, obrazovne i druge stručnjake, oceni šta je najbolje rešenje, donese ga, sprovede i preuzme odgovornost za ishod.

Za to postoje vlade, za to ih biramo i plaćamo porez. Kada su, zbog virusa, izveli vojsku na ulice, nisu nas prvo pitali, podsetio je Janković.

Prema njegovim rečima, „roditelji su roditelji, jer vole, podižu i vaspitavaju i dete, a država je organizacija koju su roditelji i drugi ljudi stvorili da bi u stvarima koje ne smeju da zavise od ljubavi, želja i vaspitanja, donosila teške odluke i obezbeđivala njihovo sprovođenje“.

„Odluke sa kojima se možda svi ne slažu, ponekad nakratko i većina, ali koje se moraju doneti u najboljem interesu pojedinaca i zajednice“, naglasio je Janković.

Kako je ukazao, za razliku od države, čiji je to posao, roditelji ne mogu, svako za sebe, da okupe eminentne stručnjake i pitaju ih za procenu.

Za razliku od države, roditelji niti su dužni, niti mogu da bilo koga nateraju da radi ili ne radi bilo šta, pa makar to bilo u interesu zdravlja i opstanka zajednice. Roditelji ne organizuju ni zdravstveni, ni obrazovni sistem, predočio je Janković.

Umesto što se predstavljaju kao naši roditelji, u svakoj prilici ponavljajući kako su ponosni na nas i kako nas vole više nego sebe, a svoj posao prebacuju na roditelje, predstavnici države, zaključio je Janković, treba da donose državne odluke i za njihove rezultate odgovaraju po zaslugama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)