Izumitelji iz Niša Foto:privatna arhiva

Jana Simić, Rastko Petrović, Kaja Gavrilović, Stevan Ranđelović i Tatjana Živadinović, svi upravo završili prvi razred Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu, izumeli su solarni panel za grejanje "Limenko", koji košta samo 10.000 dinara i doveo ih je do evropskog finala najboljih učeničkih kompanija.

Za trijumf u Evropi, na takmičenju koje traje do 13. jula, neophodna im je podrška javnosti u vidu glasova. Ovi mladi su deo učeničke kompanije “Ekolim“, koju su uz pomoć mentorke, profesorke geografije u Gimnaziji “Bora Stanković” i Pravno-poslovnoj školi u Nišu Ane Ivić Veljković, osnovali ove godine. Bave se proizvodnjom i prodajom solarnih panela od limenki.

Funkcionišu kao prava kompanija. Generalni direktor je Rastko, direktor proizvodnje je Stevan, Jana je direktorka marketinga, Tatjana direktorka finansija, a Kaja direktorka Sektora za odnose sa javnošću.

Vođeni idejom obnovljivog razvoja, inspiraciju su pronašli iz svakodnevnog života mladih koji upotrebe na hiljade limenki dnevno, objašnjavaju. Dodaju da je limenkama potrebno 200-250 godina da bi se razgradile, a umesto njihove reciklaže, rešili su da ih ponovo iskoriste i naprave kolektore solarne energije koji će biti koristan za okruženje i jeftiniji.

“Do ideje smo došli uvidevši finansijsko stanje porodica u našoj zemlji, da ljudima koji nisu u mogućnosti da kupe običan solarni panel, ponudimo jeftiniji” – kažu iz Ekolima.

Pomenute učeničke kompanije funkcionišu u okviru obrazovnog programa koji omogućava učenicima srednjih škola da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa pravim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem dok pohađaju srednju školu.

Program “Učenička kompanija” je dostupan u 357 srednjih škola u zemlji, a realizuje ga organizacija “Dostignuća mladih u Srbiji”.Deo je nastavnog plana, i učenici pod nadzorom mentora obučenih za ovaj program, stvaraju kompaniju, razvijaju i zatvaraju u toku jedne školske godine.

Tako svake godine najbolja iz Srbije odlazi na evropsko takmičenje, gde “odmerava snage” sa najboljim učeničkim kompanijama iz 37 evropskih zemalja. Ove godine je to bila učenička kompanije kruševačke Gimnazije. Nišlije su se uz učenike iz Kragujevca, plasirali u kategoriju „favorit publike“.

SaPratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare