Članica Inicijative Proglas i profesorka na Tehnološko-metalurškom fakultetu Ivanka Popović kaže da je odbila poziv predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić na sastanak jer je netransparentan, kao i zbog toga što način na koji se predstavnici vlasti odnose prema Proglasu nije dobra osnova za razgovor. Govoreći o rudarenju litijuma, Popović je navela da se instrumentalizuje struka, te da mi u ovom momentu ne možemo da razgovaramo o tom projektu jer nema nijednog konačnog dokumenta.

„Dobila sam taj poziv i htela bih neke stvari da objasnim. Ja sam se trudila tokom celog svog života i posebno tokom radnog veka da sve što radim, radim transparentno. Nikad nisam volela zakulisne radnje i to je prva stvar koja je bila problematična u ovom pozivu. Drugo, vi znate na koji način se predstavnici vlasti odnose prema inicijativi Proglas, tako da je to nešto što smatram da ne predstavlja dobru osnovu za razgovor“, navodi Popović.

Profesorka napominje i da je uvek smatrala da treba ostaviti puteve za komunikaciju, ali da to podrazumeva ravnopravne uslove za razgovor gde će moći na jedan objektivan način da se predoči i da se razgovara.

„To znači da ti razgovori budu javni i na način koji omogućava dijalog. Ja se plašim da u datim okolnostima to nije moguće“, ističe Popović i dodaje da ova vlast kroz zloupotrebu drugih jača svoju poziciju.

Popović je istakla i da uvažava sve institucije, ali da misli da je neophodno da u našem društvu započnu neki razgovori koji su objektivni i sa uvažavanjem svih strana.

„Institucije su te koje treba da obavljaju te razgovore, ja kao pojedinac ili pojedinka, ne možemo mi da budemo nosioci razgovora koji se tiču državnih pitanja. Iz tog razloga, bez institucija u koje postoji poverenje i koje su zaista kompetentne i nezavisne, mi smo kao društvo ugroženi. Naš dalji napredak je ugrožen dok se institucije ne odblokiraju“, kaže Popović.

Govoreći o rudarenju litijuma, Popović je navela da se instrumentalizuje struka, te da mi u ovom momentu ne možemo da razgovaramo o tom projektu jer nema nijednog konačnog dokumenta.

„Nema nijednog konačnog dokumenta koji je kompanija predala državi na usvajanje, niti projekta koji je usvojen od strane resornih državnih organa. Dok to ne postoji, bilo kakav razgovor je besmislen. I u delovima nacrta koji su pušteni u javnost postoje određene uslovljenosti – kada bude ispunjeno. To je jedna priča ‘šta bi bilo kad bi bilo’ i mi svi možemo da se uzrujamo, unesemo emocije, sučelimo mišljenja – a šta će biti konačan projekat ne znamo. A ono što je najgore, projekat uopšte ne znači da će biti realizovan na način kako je predstavljen, odluka o tome ne leži na struci, već je na strani kompanije i političara“, kaže Popović.

Popović smatra da su sve struke koje su relevantne za ovaj projekat iskorišćene i da je to sve jedna dimna zavesa, a da Rio Tinto radi dalje svoj posao.

„Stala sam iza toga da se do daljeg zabrani ispitivanje i iskopavanje litijuma i bilo kog drugog resursnog metala iz jednostavnog razloga – dok mi nemamo uslove da kontrolišemo te projekte, mislim da je besmisleno o tome razgovarati“, zaključuje Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare