"Veoma je zanimljiv istup proslavljenog reditelja, koga je ova vlast slavila i koji očigledno nije imao ništa protiv ovog nedemokratskog sistema u Srbiji", izjavio je novinar Andrej Ivanji, komentarišući oštro protivljenje Emira Kusturice iskopavanju litijuma u Srbiji. Dodao je svi treba da se zapitaju "šta znači to što Emir Kusturica menja stranu".

Komentarišući protivljenje Emira Kusturice iskopavanju litijuma u Srbiji, on je rekao da je to „zanimljiv istup“ reditelja koji kako je rekao, „očigledno nije imao ništa protiv nedemokratskog sistema u Srbiji“.

„To je veoma zanimljiv istup proslavljenog reditelja, koja je ova vlast slavila i koji očigledno nije imao ništa protiv celog ovog nedemokrsatskog, autokratskog, hibridnog sistema“, rekao je Ivanji, piše N1.

Dodao je da je Kusturičina izjava u vezi sa litijumom ima veliku težinu.

Andrej Ivanji, Komemoracija povodom smrti Ivana Ivanjija u Domu omladine Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„To što je rekao da će po cenu života da se protivi iskopavanju litijuma – mislim da obe strane treba da se zapitaju kako to da se Emir Kusturica odjednom stavio na stranu onih koji su preko litijuma protiv nečega što ova vlast žarko želi. A znamo da u definiciji funkcionisanja srpske politike, to znači – i protiv ove vlasti… Neka se svi zapitaju šta to znači kad Emir Kusturica menja stranu“, rekao je Ivanji.

O Piculi

Bivši hrvatski ministar spoljnih poslova i evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula, novi je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. U pojedinim medijima u Srbiji predstavljen je kao srbomrzac.

„Suština je u ovome – kad neko kritikuje vlasti u Izraelu i Netanjahua, to ne znači da je antisemita. Kad neko kritikuje vlasti u Srbiji, to ne znači da je srbomrzac. Nijedna srpska vlast nije država i narod. Dakle, kritika politike je jedno, a odnos prema nekoj državi i naciji je nešto sasvim drugo“, rekao je Andrej Ivanji za N1.

On je dodao da će Tonino Picula imati, kako je rekao „mnogo gori PR u Srbiji“, (u odnosu na Vladimira Bilčika), ali da će vlasti u Srbiji morati da sarađuju sa njim kao i sa prethodnim izvestiocem za Srbiju.

Foto: EPA/IGOR KOVALENKO

„Treba održavati privid bliskosti sa EU. Sve posete evropskih zvaničnika su, što se mene tiče, deo pozorišne predstave“, naveo je Ivanji.

On je dodao da on, za razliku od aktuelnih vlasti, o ovom periodu u Srbiji neće pričati kao o „zlatnom dobu“ – već kao o vremenu u Srbiji – „u kome ne funkcionišu parlament i vlada, u kome nema pravne države…“

„Pričaću kao o vremenu u kojem je većina medija pod kontrolom jedne partije, u kome se svakodnevno krši Ustav jer je predsednik za sebe zgrabio sva moguća ovlašćenja“, kazao je Ivanji.

„Svakim danom se Srbija udaljava od EU“

Ocenio je da su svetski zvaničnici koji u poslednje vreme posetili Srbiju to činili samo iz svojih interesa tj. interesa svoje države.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ti ljudi koji ovde dolaze, dolaze iz svojih interesa… Svakim danom Srbija se udaljava od EU. Posebno ako budu usvojene predložene izmene Krivičnog zakona, pa me uhapse ako se do npr. sa decom dopisujem i pričam o blokadama. Srbija se svakog dana, što se tiče sistema funkcionisanja, društva, institucija, medija, udaljava od EU. To što neki zvaničnici dolaze u Srbiju sa tim nema nikakve veze“, naglasio je Ivanji.

SNS – ideološki nedefinisan pokret

On je ocenio da za razliku od opozicije, Aleksandar Vučić devedeseih godina naučio da „postoje neke crvene linije koje se ne prelaze“.

„I on ih neće prelaziti. U evropskom okruženju ne možeš otvoreno protiv Zapada i EU, jer to znači da si protiv NATO i protiv SAD i to će ti se kada – tad obiti o glavu… Ova deformisana nesvrstana politika, koju on vodi je uspešna samo za ovu vlast“, kazao je Ivanji.

Rekao je da SNS nije partija, nego „ideološki nedefinisan pokret“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Tu se vraćamo na to šta je SNS. SNS nije partija, nego neki ideološki nedefinisan pokret koji može da bude sve – i levo i desno. Teško ih je sa bilo koje strane napasti… Kako sada da neko iz opozicije – ili što bi bilo divno – ujedinjena građanska opozicija kako da se predstave kao veći evropejci koji će raditi o boljem intresu SAD i EU nego ova vlast. Jer nažalost, to nije samo u Srbiji. Ono što se zovu evropske vrednosti, bledi u celom svetu i nažalost, što se mene tiče, i u funkcionalnim parlamentarnim demokratijama“, ocenio je Ivanji.

SAD suštinski neće menjati politku prema regionu

Odgovarajući na pitanje da li rezultat izbora u SAD može nešto da promeni u Srbiji, on je rekao da se suštinski, američka politika prema regionu Zapadnog Balkana neće menjati, bez obzira na to ko pobedi na predstojećim izborima.

„Ali nijanse postoje i to veoma bitne. Da je Bajden ostao u trci, to bi bio jedan ostareli belac protiv drugog ostarelog belca… Ali, Kamala Haris se odjednom pojavila kao neko ko je likom, delom, glasom, pojavom, time što govori, sušta suprotnost svega što predstavlja Donald Tramp“, podsetio je Ivanji.

Ocenio je da, će ukoliko u tom „sudaru dva sistema vrednosti” Tramp pobedi, to imati „mnogo veću težinu“ i da će „se preslikati na sve“.

„U slučaju da Tramp pobedi, ovom sistemu u Srbiji to ne može da smeta. U slučaju da Haris bude u Beloj kući, to će biti jedna zadrška, jer znaju šta se ovde dešava“, zaključio je za N1 novinar nedeljnik Vremena Andrej Ivanji.

BONUS VIDEO: Ivanji: Politika Beograda dovela do zaokruživanja nezavisnosti Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare