Tartufi - dragocena i skupa pečurka, koja u Srbiji može i da košta života. Prekjuče se u okolini Sremske Mitrovice desilo krvoproliće kada su braća Dejan E. (38) i Nebojša E. (36) ubili dva brata zbog tartufa. Zbog čega su tartufi toliko vredni i može li od njih da se obogati, to je bila jedna od tema jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se", a gošća je bila autorka emisije "Plodno i rodno" i Marija Ćeklić.
„Više od 10 godina sam na terenu i nisam čula da se neko obogatio branjem tartufa. Kao neka dodatna zarada da, ali kao primarna zarada – teško“, objašnjava Ćeklić svoje iskustvo i prenosi tvrdnje berača tarttufa.
Prema onome što je čula, od tartufa najviše zarađuju distributeri.
Ćeklić ističe i da u biznis sa tartufima treba i uložiti, pa je neophodno imati i psa specijalne rase, koji je za to i dodatno obuče. Cena takvog psa se na tržištu kreće od 2.000 do 4.000 evra.
Ona navodi da u Srbiji ima više crnog tartufa, čija je sezona branja leti i koji se prodaje po ceni od 50 evra za kilogram. Znatno skuplji je beli tartuf, koji je izuzetno redak, pa se zbog toga prodaje po ceni od 2.000 do čak 5.000 evra za kilogram.
Ćeklić kaže da je upravo sada sezona branja belog tartufa, ima ga i u Srbiji, ali je njime najbogatija Istra.
Ćeklić navodi, da postoji još 70 podvrsta tartufa, a ova gastronomski cenjena pečurka se uglavnom izvozi. Berba zavisi od toga da li je sušna godina – u tom slučaju tartufa će biti manje, ali će biti kvalitetnije.
„Berači tartufa te lokalitete skrivaju kao zmija noge. Kada znate gde ima tartufa, vi odlazite tamo i to čuvate kao tajnu“, kaže Ćeklić.
Ona ipak odaje da postoji način i da tartuf nikne u vašem dvorištu.
„Neki su se dosetili, pa su nabavili sadnice lešnika koje su zaražene tartufima. Kada počnete da sakupljate lešnik, vi praktično dobijete i tartufe“, kaže Ćeklić.
Ipak, ona ističe da to i nije baš najsigurnija varijanta, pošto dok ne nikne vi zapravo ne možete sa sigurnošću znati da li je to drvo zaraženo. Pritom, potrebe su godine da biste dočekali da ubirete plodove.
Pratite nas i na društvenim mrežama: