Nikola Ristić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Trojica inspektora i pripadnici interventne jedinice pod punom opremom upali su juče u stan aktiviste Nikole Ristića nakon njegove objave na društvenim mrežema o odluci Ustavnog suda koji je ukinuo odluku o zabrani iskopavanja litijuma. On za Nova.rs navodi da je saslušan po nalogu tužilašta i potencijalnog krivičnog dela "pozivanja na nasilno rušenje Ustavnog poretka".

Ustavni sud je na jučerašnjoj sednici ukinuo odluku o zabrani iskopavanja litijuma u dolini Jadra. Tome se protivilo na stotine aktivista koji su protestovali ispred zgrade.

Svoj stav o odluci Ustavnog suda koja je u javnosti izazvala veliku buru, na mreži X podelio je i aktivista Nikola Ristić.

„Ustavni sud je danas prelomio i odlučio da pokrene građanski rat u Srbiji. Spremajte se, biće j****o“, glasio je tvit koji je objavio Ristić. 

Nakon ove objave, prema Ristićevim rečima, na adresu na kojoj žive njegovi roditelji stižu policijski inspektori u pratnji pripadnika interventne jedinice pod punom opremom.

Protest protiv iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ono što je meni bilo posebno zaprepašćujuće je to što su inspektori došli  sa interventnom jedinicom. Znamo gde živimo, a ljudima su na takav način upali u stan. U pitanju je zastrašivanje i pokušaj pritiska na mene i moje najbliže okruženje“, kaže Ristić.

Dodaje da mu je u trenutku upada u stan, majka poslala poruku šta se događa.

Zlatko Kokanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Kada je ona predložila inspektorima da me pozovu, oni su skočili da to ne rade. Mi smo iz toga zaključili da oni misle da sam ja opasan i da bih možda bežao, da sam naoružan…Potom sam ja pozvao svoje roditelje i tražio da razgovaram sa nekim od inspektora. Iz tog razgovora sam shvatio koliko je inspektor zbunjen zbog mog pristupa koji je bio smiren. Pitao sam gde treba da se javim“, pojašnjava sagovornik Nova.rs.

Nikola je potom kontaktirao svog advokata i sa njim otišao u PU Savski Venac.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Tamo sam u svojstvu građanina dao izjavu, a po nalogu tužilaštva – na osnovu potencijalnog krivičnog dela pozivanja na nasilno rušenje Ustavnog poretka. Razgovor u u policiji je bio prijatan i profesionalan, nisu mi oduzimali uređaje. Ljudi koji su me ispitivali u MUP-u bili su isti oni koji su bili u stanu kod mojih roditelja. Mogu da kažem da sam kod njih video da im je malo neprijatno“, kaže Ristić.

PROČITAJTE JOŠ

On je svoju izajvu takođe podelio na mrežama, a u njoj, između ostalog podseća da je 1988. godine u Papua Novoj Gvineji izbio grđanski rat zbog iskopovanja litijuma. U svojoj izjavi u policiji je naveo da mu nasilana promena Ustavnog uređenja nije bila namera.

Procedura sada nalaže da izjavu Nikole Ristića policija prosleđuje u Tužilaštvo, koje je i naredilo da se obavi razgovor. Nakon čega se odlučuje o daljem gonjenju. Ristić veruje da toga neće ni doći, jer smatra da u njegovoj objavi nema elemenata krivičnog dela.

Sagovornik Nova.rs pojašnjava da ga je tužilaštvo naredilo saslušanje u kontekstu potencijalnog krivičnog dela.

Šta je juče „prelomio“ Ustavni sud

Ustavni sud doneo je juče doneo odluku kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Drugim rečima, Ustavni sud je ukinuo odluku o zabrani iskopavanja litijuma u dolini Jadra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare