Mediji prekidom programa obeležili minut ćutanja za žrtve iz „Ribnikara“ Foto:printscreen TV

Treći i 4. maj trebalo je da budu nulta tačka i da smo shvatili gde se nalazimo, izjavila je psihološkinja Radmila Vulić Bojović. "Prva asocijacija na Ribnikar je stratište, kada tome dodamo Malo Orašje i Dubonu, mi imamo sinoniom za kolaps društva", kazala je nekadašnja članica Saveta REM Judita Popović.

„Jedno društvo trebalo bi da krene da misli kako da se regeneriše da izvuče nešto iz svega što se dogodilo. Nisam sigurna da smo na tom putu daleko odmakli“, rekla je Vulić Bojović u emisiji Novi dan na N1 odgovarajući na pitanja gde smo, ko smo i kakvi smo danas, godinu dana nakon majskih tragedija“.

Nedopustivo je da su sudski postupci toliko spori, i pored činjenica koje su, kako ocenjuje očigledne, „kao da se želi da se umanji impakt svega, ali onda nećemo imati šansu da zacelimo“.

Ovaj dan je, kako ističe, jako težak za sve, dan da, kako kaže, potpuno besmislene žtve budu ponovo u našem fokusu i postanemo svesni da su tragedije ove vrste moguće.

PROČITAJTE JOŠ:

„Meni je i godinu dana kasnije teško i kao osobi i profesionalcu da opojmim šta se desilo i kako je moglo da se desi tako nešto. Odgovore na neka pitanja nikada nećemo imati. Ali moramo da ih posltavljamo“, smatra ona.

Psihološkinja je rekla da kao društvo nismo bili spremni za razmere tragedije – i u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, ali i one koja je usledila samo dan kasnije.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Podsećajući da je osim žrtava, bilo i na desetine ranjenih, Vulić Bojović ističe da ovo društvo mora da nađe načina da te ljude integriše.

„Svi smo na neki način ranjeni, ko nije taj bi trebalo da se pozabavi samim sobom. Zajednica mora da pokaže zrelost, da ti ljudi dobiju podršku kakvu zaslužuju“, istakla je psihoiloškinja.

Popović: „Mediji pravili senzaciju od krvoprolića“

Nekladašnja članica saveta REM-a Judita Popović rekla je mediji moralniom propustima, forsiranjem govora mržnje, nasilja, primitivizacije društva kroz medijske sadržaje u velikoj meri snose odgovornost za sve što je prethodilo 3. i 4. naju.

„Način na koiji se ponašaju godinu dana pokazuje da nisu shvatili šta se tada desilo. Prva asocijacija na Ribnikar je stratište, kada tome dodamo Malo Orašje i Dubonu, mi imamo sinoniom za kolaps društva“, kazala je Popović.

Foto: FoNet/video

Prema njenim rečima, mediji to nisu prepoznali i preduzeli određene korake da svu tu bol, tragediju i nesreću obrade na način da to bude prihvatljivo za društvo u celini i one koji su direktno pogođeni tragedijom.

Kako je kazala, imamo ustaljen narativ tambloida „uz najgore povređivanje ljudskih prava“.

To što smo godinu dana bez sudskog epiloga, pokazuje da institucije nisu dorasle ovom zadatku.

„Potpuno amorfno, letargično, pasivno. Institucije su podbacile, u najvećoj meri pravosuđe“, ocenila je Judita Popović.

Sve o obeležavanju godišnjice od masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu pratite u našem BLOGU.

BONUS VIDEO: Marićević: 3. maj treba obeležavati svake godine, neophodna je promena sistema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar