Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Ideja o pretvaranju Pariske ulice u pešačku zonu i premeštanju tramvaja na donji Kalemegdan stara je više od 30 godina i rađeno je više saobraćajnih analiza, ali su sve pokazivale veliku manjkavost tog rešenja", izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji šef odborničke grupe “Savez za Srbiju”.

Jovanović dodaje da je jedan od zaključaka tih studija bio da tramvaj ne treba izmeštati sa postojeće trase, s obzirom na to da intervali prolaska tramvaja nikako ne ugrožavaju pešačke tokove.

„“U svetu su, uostalom, poznata rešenja zajedničkog vođenja pešaka i javnog saobraćaja kroz pešačke zone. Pogotovo što taj pešački saobraćaj kod nas na tom pravcu nema isti intenzitet ni tokom dana, niti tokom dana u nedelji“, navodi Jovanović i dodaje:

„Aleksandar Šapić treba da izbegava pozivanje na Branu Jovina i ostale velikane graditeljstva, jer ih prosto ne razume. Jovin jeste razmatrao ideju potpuno pešačke veze Knez Mihajlove i Kalemegdana, ali ako i samo ako se istovremeno napravi drumski tunel i podzemni javni prevoz“, zaključuje direktor Centra za lokalnu samoupravu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare