Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanoj promociji polaznika 44. klase Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj KamenicivFoto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

U Srednjoj školi unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ u Sremskoj Kamenici gde se školuju buduće policajke i policajci, pet profesorica te pedagoškinja ostali su bez posla i to deset dana pred početak nove školske godine.

Kako kaže Vedrana Bjelajac, nekada stručni saradnik pedagog u ovoj školi, v.d. direktorka Vesna Đurović je kao razlog zašto im neće biti produžen ugovor koji je trajao na određeno godinu dana navela, „da ne slušaju“ i da „kaljaju ugled Ministarstva unutrašnjih poslova“.

Sa druge strane, Kolektiv zaposlenih u SŠUP pisao je MUP-u, zahtevajući reakciju jer trpe mobing i ponižavanje od strane direktorke, piše Danas.

Kako ističe Bjelajac, u toku prošle školske godine već je deset zaposlenih, od čega je devet žena, bilo primorano da napuste posao u SŠUP, zbog pritisaka direktorke.

– Normalno smo radili, niko nije očekivao da mu ugovor neće biti produžen, niti je pričano bilo šta na tu temu, pogotovo jer je uskoro počinjala nova školska godina. Direktorka je posle jednog sastanka zamolila nas šestoro da ostanemo i saopštila nam tu svoju odluku. Nije nam jasno kako smo to ukaljali ugled MUP-a. Prisali smo Privremenom školskim odboru, ali su nam odgovorili da oni nisu nadležni i da je status zaposlenih u nadležnosti direktora – rekla je Bjelajac kojoj je ugovor o radu prestao 31. avgusta.

Kako ističe, problemi u školi su brojni.

Razvojni plan škole, dodaje ne sadrži osnovne elemente strateškog planiranja, dok direktorka nove kolege zapošljava po nekim „privatnim preporukama“, a ne stručnim kompetencijama i listama prioriteta koje donosi Ministarstvo prosvete.

– Svih pet otpuštenih profesorica su bile odeljenske starešine, čiji su učenici osvajali nagrade i donosili zapažene rezultate. Obratili su se i MUP-u i Kabinetu prosvete, ali odgovor i dalje čekaju. Svi koji su dobili otkaz su imali licence i ljudi su sa dugogodišnjim iskustvom u prosveti, a među njima je čak i jedna doktorka nauka – nastavila je Bjelajac.

PROČITAJTE JOŠ

Od šestoro otpuštenih žena, dve su samohrane majke, dok je jedna profesorka prošle godine ostvarila najbolje rezultate od čitavog kolektiva u školi.

Problem je bio kako objašnjava i što su u toku prošle godine, dva sekretara dala otkaz, jer nisu mogli da trpe ponašanje direktorke.

Tako SŠUP nije imala sekretara, od aprila pa do kraja avgusta, ali ni imenovano lice kojem zaposleni mogu da se obrate i prijave mobing i zlostavljanje na radu.

Profesori pisali MUP-u, traže zaštitu i najavljuju tužbu
Kolektiv SŠUP je pisao MUP-u tražeći od njih reakciju. Naveli su taksativno 25 nepravilnosti koje je direktorka uradila u prošloj godini.

Među njima je i pritisak i primoravanje profesora od strane direktorke da rade posao za koji nisu dobili adekvatna rešenja ni naloge, kao i da ostaju duže na poslu.

Naveli su da ih direktorka omalovažava i narušava ugled na sednicama odeljenskih i nastavničkih veća, ali i pred učenicima, tražeći od njih da dežuraju ispred toaleta koji koriste učenici.

Prilikom iščitavanja ankete Tima za samovrednovanje u kom je rad direktora ocenjen nezadovoljavajućom ocenom od strane zaposlenih, isti je kako kažu profesori, preskočen, iako je bio deo ankete koju je tim obradio.

Ceo tekst pročitajte na portalu Danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar