Gužva granični prelaz ilustracija Gradina Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U funkciji su svi terminali za kontrolu putnika i vozila i na graničnim prelazima, uprava granične policije i uprava carine rade punim kapacitetom, ali zbog ogromnog broja vozila i procedure koja se sprovodi pri ulasku u Evropsku uniju, međuzone su pune, a kolona vozila se produžava i na izlazu iz naše zemlje, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Sa Mađarskom je najopterećeniji granični prelaz Horgoš na kojem su zadržavanja na ulazak u ovu zemlju višesatna, oko tri časa.

Popunjen je međuprostor prelaza pa je kolona vozila na izlazu iz Srbije dugačka par kilometara.

Na Kelebiji će zadržavanja i danas biti duža jer su samo na našim izlaznim terminalima zadržavanja oko dva sata.

Auto-moto savez Srbije podseća da prelaz Horgoš II radi svakog dana od 5 do 23 časa.

Vikendom su Bački Vinogradi otvoreni od 7 do 22, a Bajmok do ponoći i na ovim prelazima očekuje se veliki broj vozila i osetno pojačan saobraćaj sa mogućim višesatnim zadržavanjem.

Na GP Batrovci sa Hrvatskom na putničkim terminalima slična je situacija, jer je formirana kolona vozila, međuprostor je popunjen pa je čekanje za ulazak u Hrvatsku takođe višesatno oko tri sata.

Alternativni prelazi su Bačka Palanjka, Bezdan, Neštin i Sot.

Na graničnom prelazu Gradina sa Bugarskom saobraćaj je pojačan. Na ulazu u Srbiju zadržavnja su oko 30 do 60 minuta, dok se na GP Preševo sa Severnom Makedonijom na izlazu čeka oko 30 do 60 minuta.

Na prelazima sa Crnom Gorom zadržavanja su takođe od 30-60 minuta.

Prema podacima JP Putevi Srbije zbog radova na mašinskom prevlačenju kraćih deonica na delu AP E- 75 petlja Batočina- petlja Jagodina ka Nišu za saobraćaj su zatvorene vozna i zaustavna traka, a saobraćaj se odvija preticajnom trakom, što u satima pojačanog saobraćaja dovodi do usporene vožnje.

Iz ovog preduzeća preuzeli su sve neophodne mere kako bi ubrzali protok na naplatnim rampama i trenutno na naplati putarine nema zadržavanja.

***

BONUS VIDEO – Presek ovogodišnje turističke sezone: O putu, auto-putevima, graničnim prelazima i putovanju na letnji odmor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar