Goran Cvetanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; facebook7Foto:facbook//goran.cvetanovic2; x.com/paratzelzius/status/1815069590138814506

Prva faza rekonstrukcije Opšte bolnice u Leskovcu nedavno je završena, ali je ustanova još pod ključem, a porodilište u starom objektu, koje je među najneuslovnijim u Srbiji, i dalje prima pacijentkinje. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, pohvalio se fotografijama novih prostorija i zahvalio ženama, što se uprkos uslovima koji “nisu na zavidnom nivou”, porađaju u staroj bolnici, dok direktor ustanove, za Nova.rs kaže da pacijente u novom objektu neće primati pre zime.

Radovi na rekonstrukciji bolnice počeli su krajem 2022, a prva faza završena je pre nekoliko meseci, ali zgrada je i dalje nespremna za pacijente.

Foto:facbook//goran.cvetanovic2

„Prva faza je gotova, osim opreme i grejanja. Raspisan je tender za opremu i za nameštaj. Očekujemo da uskoro sve bude spremno za pacijente. Porodilište je u delu objekta koji je završen i biće na evropskom nivou kad ga opremimo. Imaćemo najmoderniju opremu, koju će obezbediti Ministarstvo zdravlja, a uveliko rade na tome“, kaže za Nova.rs dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

Nema grejanja

Međutim, daleko veći problem od opreme je, nažalost, grejanje.

„To je najveći problem jer još nije sređeno. Grejali smo se ranije na mazut, a sad prelazimo na gas, što je veliki posao. Ako to ne rešimo do zime, nećemo moći da primamo pacijente, a posebno ne žene u porodilištu. Tako da nam je to sada prioritet, jer ako nemate grejanje, onda vam ništa drugo što ste uradili ne vredi“, naglašava dr Dimitrijević.

Dr Nebojša Dimitrijević Foto: Youtube/ TV 4S

On je potvrdio da je stanje u starom porodilištu zabrinjavajuće, ali da su kupili tri nove klime i da se trude da poboljšaju uslove, koliko mogu, dok nova bolnica ne bude otvorena.

„Imali smo tri klime, sad smo kupili još toliko“, kaže dr Dimitrijević, komentarišući fotografiju koja već danima kruži društvenim mrežama, na kojoj se vidi soba u porodilištu koju rashlađuje jedan ventilator, a za koju čitaoci tvrde da se nalazi u leskovačkom porodilištu.

„Horor film“, „Jadne žene šta moraju da trpe“, „Pored ovakvih uslova, porađanje na njivi dođe kao premija“, samo su neki od komentara na pomenutu fotografiju.

Rađajte ljubav i u „ovim“ uslovima

Ipak, čini se da gradonačelniku Leskovca, Goranu Cvetanoviću ne smeta da se hvali novim porodilištem, iako se ne zna kada će ono biti otvoreno, a da istovremeno zahvaljuje ženama iz Leskovca i okoline, što se porađaju u starom objektu, u uslovima nedostojnim čoveka.

“Zbog rekonstrukcije Opšte Bolnice Leskovac, stanje trenutnog bloka porodilišta nije na zavidnom nivou, sa tim u vezi hvala ženama – borcima, koje rađaju ljubav u ovim uslovima. Leskovačko porodilište je u potpunosti renovirano, centralno klimatizovano i čeka se oprema kako bi se stavilo u funkciju onih koji produžavaju vek naše nacije. Hvala majkama!“, napisao je Cvetanović.

Naime, početkom aprila ove godine, gradonačelnik Cvetanović obišao je sa saradnicima i novinarima unutrašnje radove na rekonstrukciji Opšte bolnice i tom prilikom rekao da će ovo biti jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u Srbiji, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Foto: Tanjug/MILOS MILIVOJEVIC/ bs

On je tada naveo da se završetak svih radova na drugoj fazi rekonstrukcije, čija je vrednost 42 miliona evra, očekuje se za oko godinu dana.

Pročitajte još:

“Kao što vidite skoro 50 odsto od ukupnog objekta bolnice je završeno, ostaje deo inventara da se postavi i da u funkciji bude jedna od namodernijih bolnica u Srbiji koja će pružiti najkvalitetniju negu kako intenzivnu, poluintenzivnu, ali i mogućnost smeštanja pacijenata u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim apartmanima. Naša obaveza bila je da omogućimo zdravstvenim radnicima da imaju idealne uslove za rad, ali najbitnije je da pacijenti imaju najbolje uslove za lečenje”, rekao je tom prilikom gradonačelnik Cvetanović, u javnosti poznat i kao „Leskovački faraon„.

Goran Cvetanović Foto:printscreen/twitter

Podsetimo, unutrašnja rekonstrukcija Opšte bolnice u Leskovcu počela je u decembru 2022. sa zakašnjenjem, posle godinu dana odlaganja. Prema pisanju medija unutrašnja rekonstrukcija koštala je 4,5 milijarde dinara, dok je prva faza ukupno plaćena pet miliona evra, a druga, koja je u toku, koštaće 42 miliona evra. Rekonstrukcija je poverena novosadskoj firmi GAT, koja je bila zadužena i za radove na leskovačkom stadionu, koji je iz budžeta ovog grada izvukao čak 2,5 milijarde dinara.

***

BONUS VIDEO: Kako je u porodilištima bez klime na 40 stepeni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare