Grupa od 10 aktivista krenulo je iz Beograda ka Gornjim Nedeljicama, na put dugačak 134 kilometra - peške. Na ovaj način, oni žele da iskažu protivljenje projektu "Jadar", a cilj je da se, na kraju ove dugačke rute pridruže meštanima koji će 28. juna održati veliki vidovdanski protest.

Aktivista Ivan Bjelić, jedan od pokretača ove akcije, kaže za Nova.rs da je na put do Gornjih Nedeljica iz Beograda krenulo 10 građana. Oni su krenuli u 6 časova sa železničke stanice na Novom Beogradu.

U koloni koja je krenula ka Gornjim Nedeljicama nalazi se i Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-Promeni.

Nešto pre osam sati, aktivisti su se nalazili na magistrali kod skretanja ka Makišu. Tokom prva dva sata pešačenja, sve je proteklo u najboljem redu.

Bjelić je ranije objasnio za Nova.rs da je planirano da prave pauze na svakih šest do devet kilometara – dakle oko sat i po pešačenja, pa pauza.

„Tako ćemo sve do Šapca, pa onda idemo preko Cera do Cekeriša i onda se spuštamo u Gornje Nedeljice“, rekao je Bjelić.

Zašto građani pešače 134 kilometra?

Svega nekoliko dana nakon izbora, projekat „Jadar“, koji podrazumeva otvaranje rudnika litijuma,  vratio se na velika vrata, iako je naša zemlja prema uveravanju sa vrha vlasti, još pre dve godine na njega stavila tačku.

PROČITAJTE JOŠ

Intervju koji je predsednik Aleksandar Vučić dao „Fajnenšel tajmsu“, koji je objavljen pod naslovom „Srbija se sprema da Rio Tintu da zeleno svetlo“, nije prošao bez burnih reakcija – meštani Gornjih Nedeljica i okolnih mesta odgovorili su organizovanjem velikog vidovdanskog protesta, 28. juna, a njima će se pridružiti aktivisti koji su danas krenuli iz Beograda. Kako je Bjelić već objasnio za naš portal, na ovu ideju došli su zbog činjenice da vlast nije govorila istinu građanima.

„Povod za ovu akciju je činjenica da smo dosta šetali, onda kada su 2021. i 2022. bili protesti i blokade Srbije. Tadašanja premijerka Ana Brnabić nije ukinula prostorni plan, iako je rekla da je na projekat ‘Jadar’ stavljena tačka. Sad je bila bezobrazna da kaže da su ‘stavili zarez’, kao da ne postoje kamere koje su snimile zvaničnu konferenciju Vlade. Sada su odlučili, kada su dobili izbore, da projekat ‘Jada’r ponovo vrate. Ljudi zaboravljaju da se Cerska bitka zove Jadarska. Uspeli smo da oteramo jednog okupatora, sada imamo drugog i to u vidu stranog kapitala koji žele da preliju u privatne džepove“, rekao je Bjelić.

Dočekaće ih meštani Gornjih Nedeljica

Na konačnom odredištu, aktiviste će dočekati meštani Gornjih Nedeljica.

Gornje Nedeljice Foto: Privatna arhiva

„Meštani Gornjih Nedeljica jedva čekaju da mi krenemo. Oni će da nas sačekaju, rekli su nam da čim kročimo ‘na njihovu teritoriju, da smo u njihovim rukama’. U kontatku smo i sa planinarskim udruženjima koja ća nas sprovesti do Tekeriša. Do Šapca ćemo mi sami, šumadijskom stranom Save, onuda kuda je išla i naša vojska, kada je bio Prvi svetski rat“, ispričao je Bjelić.

Podsećamo, meštani Jadra, koji su više puta ukazivali da su im zbog najave otavaranja rudnika ugroženi domovi, najavlli su veliki protest, koji je simbolično zakazan za 28. jun – na Vidovdan. Kako je nedavno za naš portal ispričala Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica, predviđen je gotovo celodnevni program, koji će se uveče završiti protestom u Loznici.

BONUS VIDEO Pešačenje do Loznice – protiv Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare