Građani koji se protive projektu "Jadar" bili su danas ispred Skupštine grada Loznice pošto su dobili informaciju da bi na sednici trebalo da bude usvojen Prostorni plan posebne namene za projekat “Jadar”. Ta tačka se ipak nije pojavila na dnevnom redu, ali su okupljeni sat i 20 minuta stajali ispred zgrade opštine jer svi govore isto - da nemaju poverenja u vlast.

Tako ni Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, nije dobro dočekan kada je ulazio u zgradu. Praćen zvižducima i vuvuzelama okupljenima je poručio da rasprave o planu za Jadar danas neće biti, ali da će se „videti ko će biti zadnji“.

„Ko vam daje pravo da nas prodajete? Tako je, videćemo ko će biti zadnji“, uzvikivali su građani.

„Ko god danas potpisao plan, stigla ga Lazareva kletva, ne imao roda ni poroda“, čulo se ispred SO Loznica.

Okupljeni građani svi od reda kažu da nisu verovali u informaciju da tačka o prostornom planu za projekat Jadar neće biti na dnevnom redu, čak i kad je to rekao gradonačelnik i opozicioni odbornici.

Zato su ostali ispred zgrade sat i 20 minuta nakon što je počela sednica, iz predostrožnosti jer su mislili da će ovaj plan biti „proguran“ pod tačkom „razno“.

„Nemam poverenja ni u koga, ništa im ne verujemo. Došla sam da se borim za decu i unučiće“, rekla je jedna građanka.

„Meni koleginica spušta slušalicu što gledam N1, a takvi su svi iz SNS ovde, većina ih je iz SNS“, dodala je.

Objašnjava da nema poverenja jer iz SNS nikad ne rade ono što obećaju. „Isto kao Vučić, a onda Ustavni sud promeni odluku“, kaže.

Još jedna gospođa, očigledno penzionisani prosvetni radnik, takođe nije imala reči hvale za političare koji forsiraju projekat „Jadar“.

„Ovo je borba na život i smrt. Ja se obraćam svojim kolegama, profesorima i učiteljima, narodnim prosvetiteljima. Đaka ima u klupama sve manje. U kolevkama još manje. Pokažite svojim primerom kako se brani otadžbina. Prozivam zdravstvene radnike, lekare, ljude od struke. Neka izađu, neka kažu narodu šta ih čeka ako ovo zaživi. Pozivam sveštenike. Sram ih bilo“, rekla je.

Žena koja je na skup došla sa malim detetom kaže:

„Zato što imam tri sina, zbog njih sam i došla danas ovde. Imam tri dečaka i ne dam Srbiju, ne dam Jadar. I apsolutno ne želim zdravlje moje dece da se naruši. Ne samo moje, nego sve dece. Apsolutno. I zbog njih mi je i žaš što nas je ovde u malom broju. Trebalo bi svi da izađemo na ulicu da se borimo. Jer bez borbe nemamo ništa“.

„Šuška se i o skupu SNS za godišnjicu Oluje u Loznici, pritisak javnosti učinio svoje“

Tomislav Čotrić, odbornik iz Demokratske stranke smatra da danas ipak nije bio dopunjen dnevni red zbog pritiska javnosti, a i da je “ impozantni skup u Valjevu učinio svoje“.

Tomislav Čotrić, odbornik DS
Tomislav Čotrić, odbornik DS (foto:N1)

„Tako da su oni verovatno procenili da nije najbolje vreme da to danas na ovoj skupštini urade i da moraju mnogo bolje da pripreme kako teren ovde, tako i u Srbiji. Svedoci smo da poslednjih nekoliko dana na svim mogućim nacionalnim televizijama i lokalnim medijima se vrši strahovita propaganda u korist tog projekta rudnika litijuma i da se barata samo podacima koje je naručio Rio Tinto za potrebe rudnika. Nigde se ne pominje mišljenje Srpske akademije nauka niti naših eminentnih stručnjaka“, kaže Čotrić.

On kaže da opozicioni odbornici nemaju prostora na lokalnim medijima da bilo šta kažu kada je u pitanju projekat rudnika litijuma.

Na pitanje zbog čega je današnji protest daleko manjeg intenziteta nego onaj u Valjevu, odgovara:

„U međusobnoj komunikaciji između odbornika Srbije protiv nasilja i ostalih opozicionalnih odborničkih grupacija bio je dogovor ako se na dnevni red stavi pitanje prostornog plana, mi bismo onda preko društvenih mreža obavestili naše prijatelje iz udruženja Ne damo Jadar i ostale, i onda bismo u narednih sat, dva vremena imali ovde sigurno nekoliko hiljada ljudi koji su samo čekali znak ako bi se to stavilo na dnevni red da krenu i da isprate rad današnje skupštine grada Loznice“.

Od Zlatka Kokanovića i drugih članova udruženja Ne damo Jadar moglo se čuti, kako prenosi naš reporter, da oni ostaju u pripravnosti u narednom periodu i očekuju da bi se možda na dnevnom redu nekog sledećeg zasedanja mogao naći prostorni plan.

„I mi to isto očekujemo i spremni smo za to. Zaista svakodnevno smo u komunikaciji i odbornici i građani. Tenzije u Loznici su jako velike. Kad se krećete gradom i po selima svi nas pitaju šta se dešava i svi su nervozni. Mislim da neće biti dobro, a ako je tačno ono što čujemo iz kuloarskih priča da će ovde biti organizovan nekakav skup Srpske napredne stranke. To bi zaista moglo da dovede do ozbiljnih sukoba između građana“, kaže Čotrić.

On objašnjava da su odbornici čuli da će se u Loznici organizovati obeležavanje godišnjice Oluje, i to na tamošnjem stadionu.

„To je neka priča koja ide među narodom. Da li je tačno ili nije, nemamo još potvrđen podatak“, navodi Čotrić.

Na pitanje da li je taj skup možda jedan od razloga što danas nije usvojeno ono što je planirano, odgovara potvrdno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare