Foto:Nova.rs

Oluja praćena krupnim gradom napravila je prošle nedelje velike štete na teritoriji Kraljeva. Crepovi na krovovima su uništeni, stakla na vozilama razbijena, a njive, voćnjaci i plastenici većinom imaju stopostotnu štetu. Ali, kako sada stvari stoje, bilo kakva pomoć od Grada Kraljeva nije u najavi.

“Obaveza vlasti u Kraljevu jeste da hitno nađe sredstva i nadoknadi štetu svakom sugrađaninu koji je pogođen posledicama grada”, kažu iz Gradskog odbora Srbija centar SRCE Kraljevo.

Foto:Nova.rs

U olujnom nevremenu najviše su stradala kraljevačka prigradska naselja Sirča, Grdica i Adrani. Šteta na kućama, usevima i voznom parku je ogromna.

Foto:Nova.rs

„Šteta je nesaglediva. Napravili smo grube procene, i napravili smo spiskove u kojima smo opisali karakter i vrednost načinjene štete. Sada samo možemo da apelujemo na sve institucije“, kaže predsednik Saveta MZ Sirča Slobodan Đurović.

PROČITAJTE JOŠ

Kako objašnjavaju iz odbora SRCE, gradonačelnik Kraljeva “zaključao u svom kabinetu, dok mu građani kucaju na vrata, tražeći pomoć”.

Foto:Nova.rs

“Kada izostanu i prevencija, i saniranje posledica, shvatite sa kakvom vlašću imate posla. Ovo je sramota neviđenih razmera i zahtevamo od gradonačelnika da primi svoje sugrađane i nađe način kako bi izašli iz ovog problema. U suprotnom, neka podnese momentalno ostavku, jer čovek koji ignoriše svoje sugrađane kad im je najteže i kad im pomoć najviše treba, nije dostojan funkcije prvog čoveka Kraljeva”, kažu iz SRCE Kraljevo.

A predstavnici Grada Kraljeva kao da su u zemlju propali. Niti je neko od njih obišao svoje sugrađane, niti ima bilo kakve pomoći. Ljudi se sami snalaze, prepokrivaju kuće, neki su još uvek bez krova. 

“Polomljeno mi je oko 1.000 crepova. Nisam imao novca da kupim novi. Našao sam polovni preko nekih rođaka, koji su mi i pomogli da ih zamenim. Nisam imao novca da sve to platim. Napravili su nekakav spisak za pomoć i predali ga Gradskoj upravi u Kraljevu. Ali, ne verujem da ćemo dobiti ni dinar. Tužno”, priča Milan M. iz Magnohormskog naselja.

Kako opisuje Ivan Matović, odbornik GG “Staroisedeoci Kraljeva”, grad ćuti, država se pravi mrtva, a građanima je rečeno da se jave predsednicima MZ, kojima je, uzgred rečeno, mandat istekao pre pet godina. Neki predsednici MZ odbili su da prave spiskove, kaže Matović, pa su građani usmereni u nekakvu kancelariju Gradske uprave, gde su se samo upisivali. 

“Inače, da bi šteta bila nadoknađena, potrebno je da grad ili vlada donesu odluku o nadoknadi, da se opredele sredstva, kao i da se odrede kategorije koje podležu naplati, ali i komisija koja će štetu proceniti. Ovo što je urađeno u Kraljevu, služi samo da se građani smire, jer je već bilo okupljanja povodom ovog pitanja. Bez odluke, procene i komisije, ali i novca, nema svrhe upisivati građane. Ovo je samo još jedna u nizu prevara u organizaciji vladajuće garniture u Kraljevu, jer od pomoći nema ništa”, rekao je Matović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare