Milovan Petrović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Tužilaštvo u Užicu donelo je Rešenje o određivanju pritvora do 30 dana Milovanu Petroviću, koji je tokom vikenda uhapšen zbog govora koji je 7. avgusta održao na protestu u Užicu a protiv Rio Tinta i rudarenja u Srbiji. Kako je za Nova.rs rečeno iz Višeg suda u Užicu, Petroviću se na teret stavlja krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje sigurnosti.

„Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Užicu je juče na obrazložen predlog javnog tužioca doneo rešenje o određivanju pritvora prema osumnjičenom Milovanu Petroviću iz Milićevog sela, opštine Požega. Pritvor po ovom rešenju može trajati najduže 30 dana, a određen je na osnovu člana 498. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku a u vezi sa članom 211. stav 1.3 Zakonika o krivičnom postupku. Milovanu Petroviću se na teret stavljaju: Izvršenje krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 309. Stav 1. Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 3. U vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika.

Pritvor je određen na osnovu člana 211. stav 1.3b Zakon o krivičnom postupku jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni u kratkom vremenskom periodu, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao učiniti krivično delo kojim preti“, rečeno nam je iz Višeg suda u Užicu.

Milovan Petrović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Milovan Petrović, inače inženjer tehnološke hemije, javnosti je poznat po tome što na svojoj fejzbuk stranici oštro kritikuje sve što se tiče ugrožavanja životne sredini, pa samim tim oštro kritikuje i vlast u Srbiji koja to dopušta. Na protestu protiv Rio Tinta, održanom u sredu 7. avgusta, zbog svog govora, pozdravljen od strane najvećeg broja prisutnih a njegov govor ocenjen je kao surovo iskren. On je između ostalog u sredu rekao da nije u opsnosti ni samo Jadar ni Užice, već cela Srbija.

ć Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Ako banda uspe da otvori rudnik u ovoj zemlji, mi smo svi gotovi, ja ne znam šta tu nije jasno? Ako mene pitate za ove proteste ja sam protiv, dođemo i odemo a šta ćemo sutra? Hoće li ova banda prestati da buši, istražne radnje da radi? Pa neće! Šta ćemo sutra? O tome ne priča niko! Narko kartel je preuzeo Srbiju, sa ovom Čipuljićkom bitangom na čelu, i ubija nam decu, kako ovaj narod ne razume to? Kažu ima nas ovde, nema nas! Užice toliko a nas ovoliko ovde, ostalima je dobro? E moji Srbi, jeste gledali lelek majko kada sahranjuju đecu. Ovde se ne radi o protestima protiv zagađenja nečeg, ovde se radi da svetska satanistička sekta hoće da ubije Srbiju i srpsku decu, hoće da istrebe Srbe…Naša sela su prazna ali naša sela su živa a ova banda, kojoj mi dozvoljvamo da nas jašu, od Srbije hoće da naprave mrtva sela. Da li mislite, ako se otvori rudnik litijuma, da će u Beogradu biti bezbedni? Pa neće, zagadiće sve i napraviti deponiju za govnavu Evropu. Zapad štampa pare bezvredne pa će njima da nam uzmu ovo što nam je Bog dao. Godinama ovaj narod šeta i šta je dobio šetnjama? Nije ništa. Imate li glogovo drveće po selima? Ajde Srbi, secite i oštrite glogovo kolje, trebaće nam za paradajz. Ja neću pričati kako je štetan litijum, lud ko je, neka uđe na internet i ukuca Rio Tinto. Gde je radio Rio Tinto tamo više ništa ne raste“, rekao je, između ostalog, u Užicu Petrović, zbog čega je posle tri dana uhapšen.

PROČITAJTE JOŠ:

Petrović je u cilju očuvanja zdravlja ljudi I očuvanju životne sredine govorio i u maju, tokom protesta zbog ekološke katastrofe koju je izazvalo paljenje regionalne deponije “Duboko”.

BONUS VIDEO: Ekološki aktivisti o protestu: Samo bolestan i ucenjen čovek može da gura projekat „Jadar“, ekipa koja ovde vlada mora da ide na robiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare