Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

"Beograd je bio domaćin EuroPrajda 2022. godine. Ovaj događaj je ostavio traga u evropskom pokretu ponosa i LGBTQ+ zajednice u zemlji, jugoistočnoj Evropi i šire. Važan deo EuroPrajda od 1992. godine je promocija ljudskih prava i osnovnih sloboda LGBTQ+ ljudi u Evropi", navodi u svom saopštenju kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, koja će krajem meseca napraviti i panel diskusiju o pravima LGBTQ+ osoba u Srbiji.

Kako su naveli u saopštenju – Savet Evrope ima za cilj da podrži svojih 46 država članica u merama za borbu diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. U ovom kontekstu, zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope „Promocija ravnopravnosti i različitosti u Srbiji” podržala je aktivnosti na polju ljudskih prava koje se odvijaju u kontekstu EuroPrajda.

PROČITAJTE JOŠ

Na IDAHOT+ Forumu 11. maja 2023. godine, uoči samita Saveta Evrope u Rejkjaviku, premijerka Islanda, komesar EU za ravnopravnost i zamenik Generalnog sekretara Saveta Evrope zajednički su izjavili: „Dok vizionarske evropske politike pokreću pozitivne promene bez presedana i prava LGBTQ+ osoba brže jačaju u mnogim evropskim zemljama od onoga što se moglo zamisliti pre samo jedne decenije, ipak, ne možemo zanemariti da je u toku nazadovanje ljudskih prava i nastavak polarizacije u Evropi uz alarmantne homofobične i transfobične govore mržnje, diskriminacije, a ponekad čak i nasilje.”

Da bi se obeležio kraj globalnog meseca ponosa u junu, panel diskusija će dati pregled stanja u Srbiji godinu dana nakon EuroPrajda i istražiti šta treba da se uradi da se podrži Srbija u efikasnijoj borbi protiv diskriminacije i promovisanju različitosti kao država članica Saveta Evrope i zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

Tobijas Flesenkemper Foto:Promo/Savet Evrope

Zato će 30 juna, u petak, na Dorćol Platzu u Beogradu biti održana konferencija i panel diskusija o pravima LGBTQ+ osoba u Srbiji. Moderator diskusije će biti Tobias Flessenkemper, šef delegacije Saveta Evrope u Beogradu, a na panelu će govoriti i Evgenia Giakoumopoulou, Biljana Ginova, Miloš Kovačević i Koen Slootmaeckers.

Konferencija će trajati od 10 do 12 časova prepodne.

BONUS VIDEO: Ko je izazvao sukob među LGBT aktivistima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar