Topola / Foto: Shutterstock

Opoziciona odbornička grupa "Novi ljudi-Topola naša zemlja" upozorila je danas javnost na nezakonitog korišćenja vode iz reke Jasenice i pozvala inspekcijske službe da reaguju.

U zahtevu inspekciji piše da je „od izvorišta u Jarmenovcima, do Božurnje, po informacijama građana, na više mesta potpuno pregrađen“ vodotok Jasenice.

To je urađeno „u cilju nenamenskog i nedomaćinskog korišćenja vode“, dodaje se.

Ukazano je i „da je vodotok reke Jasenice potpuno prekinut na području sela Božurnja, Žabare i Natalinci“.

Od inspekcije se zahteva da preduzme mere prema onima koji su iz ličnih interesa pregradili Jasenicu i onemogućili druge „u mirnom korišćenju vode“.

“Novi ljudi” su objavili na Fejsbuku da je Jasenica na pojedinim mestima potpuno presušila.

Kako su naveli, osim tropskog talasa i suše problem je i do ponašanja pojedinih ljudi, „ali i opštinske vlasti koja to dozvoljava“.

Upozorili su da „neki građani postavljaju brane na Jasenici, da bi napravili vodozahvate za navodnjavanje voćarskih i ratarskih poljoprivrednih kultura.

“Ti pojedinci, ali i vlast koja sve to dopušta i toleriše, su direktno odgovorni za totalno uništenje biljnog i životinjskog sveta u Jasenici ” poručili su “Novi ljudi”.

Upozorili su i da se reke Jasenica i Kamenica često pregrađuju, a „voda zaustavlja“.

„Često se prave i divlje deponije, niko ne odgovara, a voda staje i ne protiče, ne održava se ni biološki minimum i na kraju, ostajemo i bez vode za piće“, zaključili su.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare