Trideseta jubilarna Drinska regata oborila je danas sve rekorde. Prema proceni organizatora, u najvećoj evropskoj žurci na vodi, učestvovalo je oko 25 hiljada ljudi.

Spust od Perućca do Rogačice, trasom dugom 25 kilometara obeležila je fantastična atmosfera na oko 2.000 plovila sa posadama pristiglim iz zemalja širom Balkana.

Osnovni motiv učešća posetioci nalaze pre svega u druženju i dobroj atmosferi.

Kilometarske kolone vozila, koje su se od ranog jutra od Bajine Bašte kretale ka Perućcu, prelile su se u stotine pa i hiljade plovila koja su se nizala duž Drine od brane na Perućcu. Šarenolikost plovila, od malih gumenih čamaca do velikih splavova, bila je slika i današnje Drinske regate.

Drinska regata Foto:Slavica Panić/Nova..rs

Veselo je bilo na svakom čamcu, pesma, pivo koje se hladi u hladnoj Drini i osmeh na svakom licu. Nebojša iz Beograda sa drugarima je došao, kaže, osmu godinu za redom, od ove regate očekuje više nego od dosadašnjih.

Drinska regata Foto:Slavica Panić/Nova..rs

„Sjajno je bilo svih osam godia do sada. Očekujem da tako bude i ove godine. Ovo je sjajan provod pre svega, a mogao bi i ženu da pronađem ovde, bilo bi lepo“, kaže za Nova.rs Nebojša.

Zoran Nenadić iz Zrenjanina je tek prošle godine otkrio čari Drinske regate, ali se raduje svakom idućem susretu, atmosferu doživljava kao neverovatno zabavnu i zanimljivu.

Zoran Nenadić Drinska regata Foto:Slavica Panić/Nova..rs

„Penzoner sam, vreme je da uživam. Ovo je druga godina kako dolazim i moram da kažem da je ovo odlično i da mi je žao što sam propustio svaku do sada, u buduće planiram da dolazim redovno. Sve je lepo, prezadovoljan sam, ovde imamamo sve što generalno nedostaje u ovom vremenu koje živimo, druženje, veselje, dobra ekipa, zajedništvo, kontakt sa prirodom, ovo je kompletan provod“, rekao je on.

Darko, Aleksandar i Igor u Bajinu Baštu su došli iz Kosovske Mitrovice, redovni su posetioci regati, današnji dan je za njih pun utisaka.

Darko, Aleksandar, Igor Drinska regata Foto:Slavica Panić/Nova..rs

„Druženje, veselje, voda, jagnjetina, ovde je sve fenomenalno, za nas sjajan provod i pravo uživanje. Došli smo na tri dana, crpimo iz svega energiju, iz druženja, vode, prirode, ovo je za nas jedinstven događaj vredan redovnog dolaska, sve je ‘top’, uživamo u kupanju, kažu da je Drina hladna, nama je sjajno“, rekao je za naš portal Darko.

Jubilarna 30. Drinska regata u svakom slučaju će ostati zapamćena i među posetiocma ali i za organizatore ovogodišnje regate, koja je nadmašila sve dosadašnje rekorde i očekivanja.

Drinska regata Foto:Slavica Panić/Nova..rs

„Dostigli smo neki maksimum koji Drina može da podnese u ovakvim uslovima, što se broja plovila tiče. Prve procene su da je na Drini danas bilo više od 2.000 plovila što je sigurno oko 25 hiljada ljudi. Sve je proteklo, na svu sreću, u najboljem redu, bez obzira na masovnost regate. Vreme nas je poslužilo, što je najvažnije, kiša nije pala, a i temperatura nije bila previsoka. Regata se protezala na oko 8-9 kilometara. Sa Perućca smo krenuli u jedanaest časova, a poslednji čamac je isplivao u Rogačici nešto posle tek oko 17 časova jer nije bilo moguće da svi krenu u isto vreme. Rezime nas tek čekuje ali smo u svakom slučaju prezadovoljni jer je sada već jasno da su i naša očekivanja nadmašena“, kazao je za Nova.rs zamenik direktora Turističke organizacije „Tara-Drina“, Siniša Spasojević.

Drinska regata Foto:Slavica Panić/Nova..rs

Spasojević dodaje da je broj zemalja i jezika koji se čuju na regati sve brojniji, što potvrđuje rejting Drinske regate koja se naziva najmasovnijom i najpoznatijom zabavom na vodi međunarodnog karaktera. Ako još ima onih koji su propustili ovu manifestaciju, sigurno je da će ih u godinama koje dolaze biti sve manje.

***

BONUS VIDEO – Drinska regata – Najveća žurka na vodi slavi veliki jubilej

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare