Željko Jovanović Foto: Fondacija Otvoreno društvo

Fondacija Otvoreno društvo (OSF) je saopštila 5. septembra da će posvetiti 100 miliona evra jačanju razvoja i položaja romskih zajednica u Evropi.

Finansijska podrška trajaće do 2030. godine i biće pružena putem nezavisne, novefondacije sa sedištem u Briselu, Belgija, koja će, nakon osnivanja sledeće godine, biti prva institucija takvog obima i opsega kojom će upravljati lideri koji su Romi.

„Uveren sam da će ova nova fondacija, zajedno sa novom generacijom izuzetnihromskih ličnosti koje će određivati strategiju i prioritete finansiranja, postatidinamična snaga posvećena ostvarivanju punog potencijala Roma i prevazilaženjuduboko ukorenjenih prepreka s kojima se suočavaju. Učinićemo sve što možemo da podržimo ovu fondaciju i njeno rukovodstvo u ovoj misiji, koja će biti korisna ne samoza Romsku zajednicu, već i za celu Evropu“, rekao je Aleksandar Soros, predsednik Fondacije Otvoreno društvo, prilikom objavljivanja finansijskog dara.

OSF je jedna od najvećih privatnih fondacija koja podržava romske aktivnosti od početka devedesetih godina pod vođstvom osnivača Džordža Sorosa. Nova fondacija Roma u Evropi sarađivaće sa romskim grupama u Istočnoj Evropi, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Zapadnom Balkanu.

PROČITAJTE JOŠ

Na čelu nove fondacije će biti Željko Jovanović, koji je vodio Inicijative Roma Otvorenog društva od 2010. godine. Fondacija će nastaviti razvijati partnerstva sačetiri inicijative koje vode Romsku borbu: Evropski institut za umetnost i kulturuRoma, Inicijativa za razvoj preduzetništva Roma, Roma za demokratiju i Fond zaobrazovanje Roma. Nova fondacija će takođe nastaviti saradnju sa mnogim romskimpokretima i organizacijama poput Roma Standing Conference u Bugarskoj, Kethaneu Italiji, Avaja u Severnoj Makedoniji, Aresel u Rumuniji i Opre Roma u Srbiji.

Željko Jovanović Foto: Fondacija Otvoreno društvo

„Sarađivaćemo sa svima koji mogu ojačati našu misiju, koja je da kombinuje izborni iekonomski potencijal najveće manjine u Evropi sa glasom njihovih najvernijihpristalica, podržavaoca i uticajnih prijatelja. Naš cilj će biti da izgradimo platformukoja ne samo da donosi pozitivne transformacije za Romsku zajednicu, već idoprinosi evropskoj budućnosti zasnovanoj na pravdi i poštenju“, rekao je ŽeljkoJovanović, koji će biti izvršni direktor.

Fondacija Otvoreno društvo, sa godišnjim budžetom koji premašuje 930 milionaevra, najveći je privatni sponzor grupa koje se zalažu za jednakost, slobodu govora ipravdu. Ovaj novi pristup podršci romskim temama deo je šire revizije načina radaOSF-a širom sveta.

Željko Jovanović i Kristofer Hil Foto: Fondacija Otvoreno društvo

Za dodatne informacije i zakazivanje intervjua sa Željkom Jovanovićem kontaktirati Dragana Ristića na e-mail:[email protected] ili putem telefona 064 177 4693.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar