Čačak leto Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na temperaturama koje su preko 40 stepeni teško da može da se nađe lek protiv vrućine, ali postoje oni koji na neki način mogu pomoći da preguramo ovako tople dane. Farmaceuti pored standardnih preporuka da pijemo više tečnosti, savetuju uzimanje vitamina i korišćenje preparata za zaštitu kože.

Farmaceutkinja Nada Milovanović Ivanić za N1 ističe da ostaje preporuka da se građani, pre svega oni sa hroničnim tegobama, uzdrže od izlaska iz kuća u najtoplijim delovima dana, ali navodi da u apotekama postoje preparati koji mogu da pomognu.

PROČITAJTE JOŠ

„U apotekama ima preparata koji služe za rehidrataciju. To su minerali koje mi gubimo jer se kroz kožu vrši termoregulacija. Sudovi kože se šire, više se znojimo, a da bismo to nadoknadili trebalo bi da uzmemo što više vode, ne slatkih pića, sokova, ne alkohola, jer će to još više da doprinese dehidrataciji, nego čiste vode. A u flašicu ili čašu vode može da se stavi prah sa mineralima koji će da nadoknade ono što smo izgubili tokom znojenja“, objašnjava farmaceutkinja.

Kreme sa faktorom 50 pri svakom izlasku

Upozorava i da je sunce je štetno i za oči i kožu, te je, kako kaže, neophodno voditi računa i o tome, prenosi N1.

„UV zračenje jako visoko i sunce može da bude štetno i za oči. Gledanje u sunce bez zaštitnih naočara sa UV filterima dovodi do ubrzanja stvaranja katarakte. Jako važno je i da se koža štiti jer mogu da se dobiju opekotine, a posebno računa moraju da vode osobe koje su sklone, odnosno koje u porodici imaju neka kožna oboljenja u smislu malignih oboljenja“, kaže Milovanović Ivanić.

Dodaje da su opekotine vrlo česte na suncu i da je i prilikom vrlo kratkog vremena izlaganja suncu neophodno korišćenje zaštitnog faktora 50.

„Čak i onda kad nismo na moru, kad se šetamo, kad moramo nešto da radimo, da izađemo napolje, obavezno staviti zaštitnu kremu 50+, jer je sunce jako jako. Za decu postoje specijalni preparati koji su za njihovu senzitivnu kožu i oni svaki dan treba da budu namazani pre nego krenu napolje ili u vrtić“, kaže Milovanović Ivanić.

Voće i vitamini ključni

Kada su u pitanju vitamini, farmaceutkinja ističe da je najbolje uzimati što više voće, jer je ono prirodni izbor vitamina, prenosi N1.

„U apotekama imamo jako puno šumićih vitamina B, šećera, i vitamina C, i multivitamina B, tako da sve to može da pomogne, da malo osveži i rehidrira“, navodi ona.

Pri odlasku na letovanje, Milovanović Ivanić navodi da je poznato da vrućina može da izazove mučninu, bol u stomaku, i temperaturu, te da je, uz nošenje flašice vode i neprestanu hidrataciju, potrebno poneti određene lekove.

„Treba poneti neki probiotski preparat, zato što usled promene mesta boravka, vode, može doći do crevnih infekcija i visoke temperature. Namirnice se kvare mnogo brže, tako da je to i preventivno, mogu da ga uzimaju i pre nego što krenu na godišnji odmor. Trebalo bi da ponesu nešto protiv insekata, neki antirepelent, koji će preventivno zaštititi da ne dođe do ujeda komaraca, ili do ujeda krpelja. Trebalo bi obavezno poneti antihistaminske gelove, da ako dođe do ujeda ili meduze, ili insekta, da se posle toga mogu namazati tim, da bi se što pre sanirala koža. Takođe savetujem da se na more obavezno ponesu i neke kapi za noskao i nešto protiv temperature. To je jako važno, jer kad se dobije sunčanica dolazi i do povišene temperature, pa paracetamol svakako treba poneti“, savetuje farmaceutkinja Nada Milovanović Ivanić.

BONUS VIDEO Kako „preživeti“ na 40 stepeni: Preporuke farmaceuta za vrele letnje dane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare