Doktori Kon i Kisić Tepavčević naglasili su danas da se nalazimo u periodu maksimuma epidemije, i da je rano da se razmišlja o ublažavanju mera zaštite, iako se "vidi kraj epidemije".
„Ulazimo u šestu nedelju epidemije, krivulja pokazuje da smo na maksimumu. Mogućnosti su dvojake- jedna je da nam virus uđe u osetljivu populaciju i da dođe do eksplozije, čime bismo upropastili sve što smo uradili, a druga je da se zabrane kontakti“, rekao je dr Predrag Kon, odgovarajući na pitanje novinara zašto se i dalje zalaže za stroge mere socijalnog distanciranja.
Povodom informacija da druge države razmatraju ublažavanje mera zaštite, zamenica direktora Instituta „Batut“, dr Darija Kisić Tepavčević naglasila je da sve zavisi od toga kako se procenjuje da li je došlo vreme za takav potez.
„Treba naglasiti da ne postoji matematički model koji bi ukazao kada je pravi trenutak za to. Može se koristiti broj pacijenata na respiratoru i broj smrtnih slučajeva – to ćemo i mi prvo gledati kada budemo razmatrali takav scenario u Srbiji.
Takođe, kada se donose odluke o ublažavanju mera zaštite od zaraze, posebno se vodi računa o školskim kolektivima i najstarijima“, dodala je dr Kisić Tepavčević, uz napomenu da se „vidi kraj epidemije ali da ne treba da budemo nestrpljivi i uništimo sve što smo uradili zbog lepog vremena.“
„Nigde u školi nismo ovo učili, pratićemo iskustva drugih, nismo sami na ovom svetu. Videćemo iskustva partnera iz Kine. Svakako će doći do popuštanja i relaksacije, mislim da oni koji su prvi ‘stegnuti’ i trpe zato što su izolovani, prva popuštanja treba prema tom delu stanovništva.
Moramo racionalno da obezbedimo da se oni tada ne zaraze. Da ne dođe do toga na samom kraju. Treba racionalno da popuštamo. Po meni, poslednja mera je otvaranje škola“, rekao je dr Kon
„Onoga momenta kada se otvore škole, to je „motor“, deca imaju najblaže simptome, i tako dolazi do „prokužavanja“ populacije.
Zato podržavam ideju da se škole otvore na leto, i da deca skupe imunitet pred jesenji deo školske godine“, pojasnio je Kon.
Pratite nas i na društvenim mrežama: