Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock/J Marshall - Tribaleye Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Simptomi postkovida samo se nižu, a u talasu Omikron soja BA4 i BA5, koji poslednjih nekoliko nedelja najagresivnije napada građane starije od 60 godina, posle preležanog virusa, sve više njih završava na Klinici za neurologiju zbog epileptičnih napada, koji su trenutno, kažu lekari, među najčešćim posledicama koronavirusa koje napadaju mozak.

Pročitajte još:

Jedan od brojnih izveštaja o postkovidu opisuje uticaj kovida-19 na centralni nervni sistem kroz tri stadijuma i preporučuje da se svim pacijentima na bolničkom lečenju uradi snimak magnetnom rezonancom, koji bi signalizirao potencijalna neurološka oštećenja, naravno do ovih snimanja dođe samo ako se kod pacijenta jave simptomi.

„Zbog teške kliničke slike i lošeg opšteg stanja, usled korone, moja majka, koja ima 64 godina, je hospitalizovana u kovid bolnici u Batajnici, gde je provela pune četiri nedelje. Kada je otpuštena, doveli smo je kući i ubrzo su krenuli epi napadi koje nikada do tada nije imala. Hitno smo je odvezli u Urgentni centar, gde je ostala na ispitivanjima. Odande su je potom prebacili na Kliniku za neurologiju, gde je ostala još nekoliko nedelja. Lekari su naglasili da su napadi i neurološki problemi direktna posledica korone i da im sve češće stižu pacijenti sa zapaljenjem svih krvnih sudova u telu i epileptičnim napadima, i svi su, bez izuzetka nedavno preležali kovid“, priča za Nova.rs Radmila Đorđević, iz Beograda, čija je majka još u bolnici na lečenju.

Bolnički kreveti širom Srbije puni su pacijenata s postkovid sindromom, a osim tromboza sad su sve učestaliji epi napadi, odnosno neurološke komplikacije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Epi napadi kao posledica kovida-19 uglavnom se javljaju kod osoba muškog pola i kod ljudi starije životne dobi, onih koji imaju više od 65 godina, kao i kod pacijenata sa faktorima rizika, sa pridruženim bolestima. Dešava se, da se kao postkovid javi encefalitis, odnosno upala mozga, kao jedan od najtežih posledica ovog virusa. Korona međutim može da izazove i miokarditis, što je bolest srčanog mišića, miokarda. Zanimljivo je da se jako često javlja kod dece i generalno kod osoba mlađe životne dobi, zbog čega treba obratiti pažnju na simptome posle preležane korone i odlaziti na redovne kontrole“, objašnjava za Nova.rs dr Gorica Đokić, neurolog.

Od početka pandemije zabeleženo je više od 200 simptoma, koji se javljaju kao posledica kovida.

„Jedan od najčešćih koji napada mozak je takozvana moždana magla, koju karakteriše nemogućnost koncentracije, zaboravnost, problemi memorisanja, a javljaju se i epi napadi što ukazuje na pojavu ozbiljnog neurološkog problema. Kovid je sistemska bolest i oštećuje sve organe u telu, a tokom bolesti se dešava da probije i takozvanu krvno-moždanu barijeru, što je endotel krvnih sudova. Suština je da se tako dolazi do tromboza i embolija, ali i do oštećenja krvnih sudova“, kaže za Nova.rs dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Virus kovid-19 može da izazove neurološke probleme uključujući gubitak čula mirisa, epi napade, moždani udar, konfuziju, encefalopatiju i potpunu paralizu.

„Ako virus probije barijeru između krvi i mozga, pa direktno uđe u mozak, može da doprinese demijelinizaciji (gubitku mijelinskog omotača nerava) ili da dovede do gubitka funkcije i odumiranja neurona”, kažu neurolozi.

U izveštajima o neurološkim komplikacijama nakon preležanog kovida, piše da su u prvom stadijumu oštećenja ograničena na ćelije epitela nosa i usne duplje, u drugom stadijumu dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka u plućima, koji onda dospeju do mozga i mogu da dovedu i do moždanog udara. U trećem stadijumu virus prolazi krvo-moždanu barijeru i na neki način zaposeda mozak.

„Bolesnici sa simptomima kovida kao što su kratak dah, glavobolja ili vrtoglavica mogu da imaju i neurološke simptome, koji se u vreme bolničkog lečenja ne mogu uočiti ili ne predstavljaju prioritet. Ponekad njihovi neurološki simptomi mogu da postanu vidljivi tek nakon što izađu iz bolnice. Zanimljivo je da tako jedan mali virus može da bude uzrok toliko mnogo neuroloških problema, a DNK ovog virusa sadrži jako malo informacija, a opet može potpuno da razori naš nervni sistem jer pokreće moćan odbrambeni mehanizam našeg organizma“, rekao je za “Medskape Medical News” američki doktor, neurolog Mahid Fotui.

ponovna zaraza korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On smatra da bi oboleli od koronavirusa na bolničkom lečenju trebalo da budu podvrgnuti neurološkom pregledu.

“Najbolje bi bilo da da im se uradi snimanje magnetnom rezonancom pre nego što napuste bolnicu. Ako se uoče neke patološke promene, trebalo bi da imaju kontrolni pregled neurologa kroz tri do četiri meseca,“ objasnio je doktor, koji je i konsultant Univerziteta “Džon Hopkins” u Baltimoru.

Postkovid može da traje mesecima

Kao posledica kovida-19 najčešće se javljaju opšti simptomi, koji mogu da traju mesecima: malaksalost i hronični umor koji se javlja i posle najmanjeg fizičkog napora, takozvani sindrom hroničnog umora. Tu su i povišena temperatura, gubitak čula mirisa i ukusa, oštećenje sluha, opadanje kose, različite i promenjive bolne senzacije (migrirajući bolovi), različiti kožni osipi i slično, a najveći problemi javljaju se u respiratornom, kardiovaskularnom i centralnom nervnom sistemu.

BONUS VIDEO: