Gradnja MHE na Planskoj reci Foto:R.Petrović

Udruženje Libergraf iz Užica i inicijativa Zaštitimo reke Prijepolja podneli su danas krivičnu prijavu protiv privrednog društva "15. avgust" d.o.o iz Beograda zbog oštećenja životne sredine i ugrožavanja živog sveta u reci Gračanici u opštini Prijepolje, na kojoj je taj investitor izgradio tri male hidroelektrane u nizu.

Aktivista inicijative Zaštitimo reke Prijepolja je u oktobru 2023. godine zatekao suvo korito reke Gračanice, a razlog tome bile su pregrade na ribljim stazama, postavljenim na vodozahvatima sve tri male hidroelektrane.

Očigledno je da je investitor namerno zatvorio riblje staze kako bi sačuvao protok vode u korist proizvodnja struje i lične koristi, pa je na taj način u potpunosti prekinut tok reke i naneta je ogromna šteta životnoj sredini, živom svetu u reci i oko nje.

Investitor je prekršio Vodne uslove Srbijavoda o obezbeđivanju minimalnog održivog protoka, kao i odredbe Uslova zaštite prirode, koje je objavio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Zbog svega toga udruženje Libergraf i inicijativa Zaštitimo reke Prijepolja su, pored krivične prijave, protiv investitora podneli i predstavke Vodnoj i Inspekciji zaštite životne sredine, jer je na vodozahvate postavio daske, koje su sprečavale protok vode kroz riblјu stazu, a sva voda je usmerena u vodozahvate MHE “Vukovo brdo”, MHE “Orlić” i MHE “Seoce”.

Takvo stanje trajalo najmanje dve nedelje za šta su tužilaštvu i inspekcijama predati odgovarajući dokazi.

Zahtev predstavnika Libergrafa, inicijative Zaštitimo reke Prijepolja i Polekola upućen institucijama je da hitno postupe po njihovim predstavkama, zaštite reku Gračanicu i da u skladu sa zakonom kazne investitora.

Oni u saopštenju apeluju i da opština Prijepolje, po ugledu na brojne druge lokalne samouprave, zabrani gradnju malih hidroelektrana na svojoj teritoriji.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar