Foto: Ekološko udruženje "Eko Surdulica"

Ekološka udruženja iz Bugarske organizuju u petak, 14. juna protest pod nazivom „Kažite zbogom reci Dragovištici i reci Strumi!“ zbog otvaranja rudnika u mestima Podvirovi i Popovici u selu Karamanica kod Bosilegrada. Protest će biti održan ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine u Sofiji, a bugarskim kolegama pridružiće se i predstavnici ekoloških udruženja iz Srbije.

„Otvaranje rudnika olova, cinka i bakra na ovim lokacijama predstavlja ozbiljnu pretnju po površinske i podzemne vode koje čine reku Dragovišticu. Ova voda se koristi kao pijaća voda u Ćustendilu i okolnim selima, ali i za navodnjavanje u Bosilegradskim selima“, navodi predsednica ekološkog udruženja „Eko Surdulica“, Daniela Mihajlović i dodaje da će rudnik dovesti do „zagađenja pijaće vode, što će direktno ugroziti zdravlje ljudi i životinja, kao i zaštićene vrste koje žive u ovom ekosistemu“.

Studija uticaja na životnu sredinu, koju je izradio Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, pokazuje da će otvaranje rudnika značajno narušiti kvalitet vode i zemljišta u ovom regionu, dodaje Mihajlović u saopštenju i naglašava da je posebno zabrinjavajuće to što će toksični elementi kao što su olovo, cink i bakar biti ispuštani u okolinu, što će imati dugoročne posledice na zdravlje stanovništva i ekosistem.

Foto: Ekološko udruženje „Eko Surdulica“

Ona je takođe podsetila na sporazum između Srbije i Bugarske o sprečavanju izgradnje novih rudnika i mini hidroelektrana na teritoriji Srbije, kako bi se izbeglo dodatno zagađenje voda koje teku ka Bugarskoj.

„Ovaj sporazum je deo Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (Espo konvencija), kojim se obe zemlje obavezuju na transparentnost i saradnju u proceni i smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu“, izjavila je predsednica udruženja „Eko Surdulica“.

Mihajlović je istakla da je zahtev udruženja da se ovaj sporazum poštuje i da se hitno obustavi projekat otvaranja rudnika u Bosilegradu.

Podsećajući da su problemi sa rudnikom Podvirovi već poznati, jer je ovaj rudnik u prošlosti uzrokovao zagađenje vode koja se koristi za navodnjavanje i pijaću vodu u Ćustendilkom kraju, ona je rekla da tim povodom ekološka udruženja iz Bugarske organizuju protest pod nazivom „Kažite zbogom rekama Dragovištici i Strumi!“, kojem će se pridružiti i predstavnici udruženja iz Srbije.

„Pozivamo sve građane i ekološke aktiviste da nam se pridruže na protestu i podrže našu borbu za očuvanje životne sredine i zdravlja svih nas. Zajedno možemo sprečiti ekološku katastrofu i osigurati bolju budućnost za naredne generacije“, stoji u saopštenju udruženja.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare