Poplavni talas stigao je u Srbiju, a prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda i situacije na terenu, redovna odbrana od poplava proglašena je na severnom toku Dunava kod Apatina i Bezdana. U ovim mestima je trenutno najkritičnije, građani se od bujice brane džakovima, a prizemni delovi kuća već su pod vodom.

Vodostaj Dunava u međuvremenu je porastao i kod Novog Sada, a postoji tendencija za još veći rast tokom narednih dana.

U Bezdanu, u kojem je trentno situacija najkritičnija, tokom jučerašnjeg dana vodostaj je u jutarnjim satima bio 480 centimetara, a granica redovne odbrane od poplave je 500. Deo ovog sela je već poplavljen, a prizemlja kuća su blago pod vodom.

Poplave Foto:EPA-EFE/MAX CAVALLARI

Ljudi na vrata kuća uveliko postavljaju džakove sa peskom, u slučaju da se nivo vode još podigne.

„Ova redovna odbrana od poplava sprovodi se duž pojasa od 20 kilometara – od granice sa Mađarskom do mesta Kučke kod Apatina”, prenosi N1.

Naime, vanredna odbrana od poplava, koja još nigde nije proglašena u Srbiji, podrazumeva izravnavanje pritiska vode kako ne bi došlo do proširenja toka.

Foto:hidmet.gov.rs

Za N1 meštani su izjavili da nisu zabrinuti, a iz Voda Vojvodine, da će u narednih nekoliko dana granica redovne odbrane od poplava biti od Bezdana do Novog Sada. Iz ove službe upozoravaju da se tokom sledeće nedelje očekuje da će na svakoj mernoj stanici, od Bezdana do Novog Sada, biti pređena i vanredna granica od poplava.

Punjenje džakova

Zbog porasta Dunava u toku je akcija preventivnog punjenja džakova sa peskom, u kojoj učestvuju zaposleni u gradskim javno-komunalnim preduzećima i Vatrogasnom savezu Novog Sada, prenosi portal 021.

U slučaju potrebe, džakovi će biti usmereni na kritične tačke u cilju zaštite od potencijalnog izlivanja voda i „urbanih poplava“ na teritoriji Grada.

Prema rečima člana Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Dejana Šijaka, Grad je organizovao punjenje 5.000 džakova sa peskom, zajedno sa JVP „Vode Vojvodine“.

Iako je redovna odbrana proglašena na severnom toku Dunava kod Bezdana i Apatina, danas će biti i na slivu te reke do Slankamena, saopštila je Pokrajinska vlada.

Poplave Foto:EPA-EFE/MAX CAVALLARI

To je rečeno na sastanku pokrajinskog sekretara za vodoprivredu Vladimira Galića i direktora Vode Vojvodine Srđana Kruževića sa predstavnicima opština koje se naslanjaju na Dunav.

„Verujemo da će Dunav ići do linije vanredne odbrane od poplave, ali na nama je da budemo spremni“, rekao je Galić.

Foto:hidmet.gov.rs

Na sastanku je rečeno da je Dunav porastao u Bezdanu i Apatinu jedan metar u odnosu na utorak, a u Novom Sadu 70 centimetara, a očekuje se rast za još dva i po do tri metra, čime će doći do linije vanredne odbrane.

Poplave na 5 mesta

Iz RHMZ izdali su upozorenje da će vodostaj Dunava biti u velikom porastu, a očekuje se da će na pet mesta u Srbiji biti pređena granica redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg rasta.

Pročitajte još:

„Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se: kod Bezdana, Apatina 19. i 20. septembra, potom kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 20. i 21. septembra sa tendencijom dalјeg porasta. Kod Bogojeva i Bačke Palanke 22. septembra, a vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, kod Novog Sada 27. i 28. septembra ispod granica vanredne od poplava“, navodi se u upozorenju.

Poplave Foto:Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Prema podacima koji su dostupni na njihovom sajtu, najveći rast vodostaja Dunava očekuje se u Apatinu u subotu. On će prema najavi tada sa 673 centimetara preći granicu redovne odbrane od 600 centimetara i približiti se granici vanredne odbrane, koja je u Apatinu na 750 centimetara.
U subotu se, prema najavama na sajtu RHMZ-a, očekuje prelazak granice odbrane u Novom Sadu, gde će vodostaj reke preći nivo granice odbrane za 87 centimetara.

U Bačkoj Palanci se toga dana očekuje sličan scenario jer će vodostaj preći granicu odbrane za 72 centimetara, dok će u Bogojevu nivo vodostaja Dunava preći taj nivo za 46 centimetara. U Bezdanu će tog dana nivo vodostaja preći granicu za 140 centimetara. I nastaviće da raste.

Foto:hidmet.gov.rs

Što se tiče vodostaja Tise, on je u stagnaciji sa manjim porastom u naredna četiri dana. Vodostaj Save je u umerenom porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana, dok je vodostaj Velike Morave u stagnaciji sa tendencijom manjeg kolebanja naredna dva dana.

Podsećamo, u poplavama koje je centralnoj Evropi doneo ciklon Boris poginulo je 19 ljudi. Bujice su odnele tri brane, evakuisano je na hiljade domaćinstava, saobraćaj je u pojedinim gradovima delimično obustavljen. Nabujali Dunav u Budimpešti je premašio nivo od šest metara, a očekuje se da će doći i do osam i po.

Poplave Foto:EPA-EFE/ZOLTAN MATHE

Austriju, Češku, Slovačku, Poljsku, Mađarsku, Rumuniju paralisali su ciklon i višednevne kiše, što je uz izlivanje reka izazvalo vanredno stanje.

***

BONUS VIDEO: Budimpešta poplave – snimci dronom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare