Vojska Srbije postavila pontonski most od Zemunskog keja do Velikog ratnog ostrva Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ GORAN STANKOVIĆ

U Budimpešti je proglašen treći stepen uzbune od poplava, s obzirom na to da se očekuje rekordan vodostaj Dunava. I u Srbiji vodostaj ove reke beleži rast i očekuje se da će se taj trend nastaviti u naredna četiri dana, objavio je Reupublički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj proglasio je treći stepen uzbune od poplave, duž svih potencijalno opasnih sektora uz reku Dunav, s obzirom na to da najnovije prognoze ukazuju na to da će vodostaj Dunava u drugoj polovini sledeće nedelje dostići maksimum, od više od osam metara.

Stepen uzbune će početi da važi od ponedeljka, naveli su iz kancelarije gradonačelnika.

Vodostaj Dunava u Srbiji

RHMZ je objavio da je vodostaj Dunava u Srbiji u porastu, a trend rasta očekuje se i u naredna četiri dana. Na mernoj stanici Bezdan, Dunav će u četvrtak preći granicu od 500 cm, kada se proglašava redovna odbrana od poplava.

PROČITAJTE JOŠ

Vodostaj će ipak biti daleko ispod granice vanredne odbrane od poplava.

Inače, odbrana od poplava, bilo redovna, bilo vanredna, proglašava se kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta.

Dunav u Beču se izlio

Inače, u Beču su se izlili reka Vin i kanal Dunava.

Ljudi su hitno evakuisani čamcima, a vatrogasci su na licu mesta i upozoravaju da će situacija tek biti kritična, jer se tokom dana očekuju rekordne padavine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare