Nakon što su se u samo deset dana u Beogradu dogodila dva velika požara u stambenim zgradama prilikom kojih su stanovi u potpunosti izgoreli, a sve zbog kvara na klimama koje su eksplodirale, kod građana se, kako se čini, probudio strah zbog ovih rashladnih uređaja. Naime, korisnici društvenih mreža svakodnevno objavljuju snimke na kojima je njihova klima, te se pitaju da li je zvuk čudan, nazire li se mogućnost eksplozije... Zbog toga smo pitali servisera klime Miroslava Markovića kada klime mogu postati opasnost i na šta svi oni koji ih imaju moraju da obrate pažnju.

Zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile našu zemlju prethodnih dana, veliki broj građana nije gasio svoje klime. Rashladni uređaji radili su punom parom, i dan i noć, a neki ih, pretpostavljamo, nisu gasili ni po tri-četii dana.

Koliko njihovo preopterećenje može biti opasno, pokazali su užasni požari koji su u junu i julu gutali čitave stanove u Beogradu. Poslednji od njih dogodio se juče na Karaburmi, kada je velika buktinja progutala stan porodice Stanković, a koja je nastala zbog kvara na klimi.

Društvenim mrežama se šire apeli da se u stanovima i domovima ne ostavljaju upaljene klime, ukoliko nema nikoga od porodice, a veliki broj građana svedočio je o čudnim zvukovima i varnicama koje su uočili na svojim rashladnim uređajima.

Zbog toga smo pitali dugogodišnjeg servisera klima uređaja i majstora u ovom poslu Miroslava Markovića kada klima zaista predstavlja opasnost.

„Prethodni požari koji su se dogodili zbog klime zaista su poremetili naše klijente jer nikada ranije nas niko nije pitao da li je klima opasna. Sada je situacija drugačija. Naše mušterije se raspituju o ceni, naravno, ali drugo pitanje koje postave glase: ‘Da li ta klima može da eksplodira?’. Mi ne znamo da li će baš ta klima koju ste vi kupili ekslodirati, ali da može – može i to su pokazali prethodni užasni događaji“, kaže nas sagovornik.

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima svaka klima je opasna, kao što je opasan i bojler, mikser i drugi uređaji za domaćinstvo, ukoliko su neispravni.

Dakle, požari nastaju jer su uređaji neispravni, a to je upravo bio slučaj sa klimama koje su gorele.

„Neispravna klima dovodi do kvara koji najčešće rezultira požarom usled trenja, varničenja ili usled problema sa elektroinstalacijom koja se zapali na spoljnoj jedinici klime. Ukoliko dođe do požara u unutrašnjosti stana, a zbog klime, reč je, u najvećem broju slučajeva, o neispravnim instalacijama. Najčešće se dešava da se zapale unutrašnje jedinice, ali, recimo, znam dosta slučajeva kada je gorela spoljna jedinica klime“, ističe on.

PROČITAJTE JOŠ:

To se najčešće događa usled velikih vrućina, kada su spoljne jedinice klime izložene direktno suncu, a pritom rade po ceo dan.

„Ljudi danima nisu gasili klime i pregrejale su se što je dovelo do paljenja. Iz tog razloga savetujem ljude da s vremena na vreme gase klima uređaje, odnosno da ne dozvole da oni rade po ceo dan“, savetuje serviser klime.

Na udaru klime starije od pet godina

Dodaje da su se mahom zapaljivale klime koje su montirane pre više od pet godina.

„To je nekako logično, one su direktno na suncu, usled ovog toplotnog talasa, pa i onog od prošle i pretprošle godine koji je zadesio Srbiju, rade neprekidno, te ne treba da nas čude varnice koje se pojave, ali je jako važno da odmah reagujete. A kako? Momentalno treba da ugasite klimu iz struje i da pozovete ovlašćenog servisera, a on će vam dalje objasniti kakva je situacija“.

Foto: Shutterstock

Serviser kaže da su klime novije generacije opasnije jer imaju jako zapaljive freone. Zbog toga se mora jako voditi računa i oko montaže, i oko održavanja i oko korišćenja.

„Savremene klime koriste zapaljivi freon R-32 koji, ne često, ali može da izazove požar. Samo jedna mala varnica koja se dogodi u klimi može dovesti do paljevine čitavog aparata. Ipak, ispravna klima se može držati upaljena i čitav dan, ali ukoliko je moguće, poželjno je da se isključi na neko kratko vreme ili dok nema nikog u kući“, ističe serviser.

A još jedan od razloga zbog kog dolazi do eksplozije klime jeste i kada se izvrši popravka uređaja neoriginalnim delovima.

„Džaba vam redovan servis i sve ostalo ako ste stavili neoriginalne delove. Znači, svaka klima odnosno model je tip za sebe, za svaki postoji deo i to bi trebalo uzimati u obzir ukoliko dođe do kvara. Građani se odmah hvataju za najjeftiniji i ja to razumem, ali moramo gledati i kvalitet i originalnost“, savetuje serviser.

Može se i, ističe, zapaliti energetski rezervni deo klime odnosno plastični kondenzator ili ako je klima previše prljava pa se motor ventilatora pregreje.

„Na primer, ukoliko se ne uradi vakumiranje klima uređaja, nakon izvesnog vremena se može dogoditi kvar“, objašnjava majstor za klime.

Šta obavezno uraditi pred početak letnje sezone

Naš sagovornik ističe da je kod svake klime ključno njeno redovno odžavanje.

„Potrebno je redovno pred početak sezone servisirati klima uređaje od strane majstora koji to obavlja na propisan način. Nakon toga ostaje samo da se klima koristi tako da se ne forsira i ne spušta na temperature koje su niže od 10 stepeni ispod temperature koja vlada u tom momentu. Znači, kada je vrućna ne treba je uključiti na 16 stepeni. Takođe, čim se oseti da uređaj ne radi dobro, da se čuje drugačiji zvuk motora, ako se primeti bilo šta što odstupa od uobičajenog, treba pozvati majstora“.

Dodaje da klima koja se ne održava ne može da radi po ceo dan i noć.

PROČITAJTE JOŠ:

„Klima tada radi pod opterećenjem, greje, pa tako može doći, u najmanju ruku, do kvara, a što se tiče tih ozbiljnijih posledica, naravno da je moguće i to. Svi uređaji koji su ispravni i koji se redovno servisiraju nemaju tih problema. Može čak i da se desi da se prljavština uvuče u spoljne delove klime, pogotovo kada spadne spoljna rešetka pa ptice tu natrpaju granje i to može da se zapali.

Napominje da je potrebno minimum jednom godišnje čistiti i servisirati klime kod kuće, dok je za poslovne objekte to dva ili više puta godišnje.

BONUS VIDEO: Dan uživo: Eksplodirala klima na Karaburmi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare