Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Problem Savskog nasipa je veoma slojevit i predstavlja pravilo i obrazac ponašanja ove vlasti, a Novobeograđani se pitaju da li je njegovo bušenje planska zaštita Beograda na vodi i je li vlast spremna da u slučaju elementarne nepogode žrtvuje Novi Beograd da bi sačuvala svoj dragoceni projekat, izjavila je gradska odbornica iz DS Vesna Petković.

Emociju građana koji se organizuju da brane nasip može objasniti samo jedna činjenica – Novi Beograd svoje postojanje duguje tom nasipu i da nema njega, ne bi bilo ni Novog Beograda, navela je potpredsednica Beogradskog odbora Demokratske stranke u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da je Savski nasip obaloutvrda koja u dužini od oko 12 kilometara štiti Novi Beograd od poplava i na kojoj je već godinama suspendovan pravni poredak, jer su nelegalno postavljani splavovi i građeni objekti koji su priključivani na struju i vodu.

Kanalizacija i otpadne vode se izlivaju direktno u reku, nasip je nelegalno i nestručno izbušen na nekoliko desetina mesta, uprkos jasnim zakonskim odredbama, a saobraćaj motornih vozila na njemu nije onemogućen niti sankcionisan, navela je Petković.

Prema njenim rečima, građanima koji žive u Savskim blokovima posebno smeta to što su oni različite probleme prijavljivali nadležnim gradskim i republičim organima više od 50.000 puta, a reakcija komunalne milicije, MUP i inspekcijskih službi po pravilu je izostajala.

Novobeograđani su izgubili kej koji su nekada imali i pitaju se kako je moguće da na Savi u nivou Beograda na vodi ne postoji nijedan splav, već su svi na delu Savskog nasipa, preko puta Beogradske tvrđave ili duž Savskih blokova, upitala je Petković.

***

BONUS VIDEO – I pored protesta i protivljenja građana vlasti ne odustaju od bušenja Savskog nasipa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar