Dragana Rakić, Zoran Lutovac, Prajd 2024 Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na ovogodišnjem Beograd Prajdu ponovo nema članova vrha vlasti - ni premijera Miloša Vučevića, ni Aleksandra Vučića, a ni Ane Brnabić.

Premijer Vučević i ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski ranije su izjavili da podržavaju „tradicionalnu porodicu“, te su umesto Prade otišli na takozvani skup „Tradicione porodice“.

PROČITAJTE JOŠ

Predsednica Skupštine Ana Brnavić, inače autovana lezbejka – nije se pojavila na ovogodišnjem Prajdu. Na Prajdu nije ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vrhuška vlasti u Srbiji ponovo ignoriše pripadnike LGBTQ+ zajednice koji su takođe građani Srbije i našeg društva.

„Kada odgovara, besni psi i nasilnici se puste, kada to ne odgovara, onda toga nema. Ne verujem da je miran Prajd iskrena namera vlasti da jednom godišnje slobodno obeleže svoj dan i da bude radostan kao svuda u svetu. Moj utisak, jak utisak, jeste da smo mi iz priče mogu da rade sve u svoja četiri zida, mogu da rade sve u svoje četiri ulice“, rekla je novinarka Antonela Riha.

„Priča o odnosu države prema Prajdu su ovo što vidimo – šetajte jedan dan unutar svoje četiri ulice“, dodala je ona.

Na Prajd su došli Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Tanja Mišćević ministarka evropskih integracija, Jelena Begović ministarka nauke, Tomislav Žigmanov ministar ljudskih prava, Tatjana Macura – ministarka bez portfelja.

Tu su i članovi Pokreta slobodnih građana.

Zahtevi Beograd Prajda su godinama isti, a uključuju donošenje Zakona o istopolnim zajednicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare