Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs; shutterstock

Profesor doktor Dragan Vukomanović izjavio je za RTS da su četiri pacijenta preminula od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu.

„Mala deca, odnosno odojčad, uzrasta dva, tri, četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja koja je kod nas u Institutu za majku i dete, kod četiri bolesnika, nažalost, završena smrtnim ishodom. Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciiji i respiratorno i životno je ugroženo. Broj pozitivne dece na pertusis je oko 70, od toga je polovina bolesnika hospitalizovana i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti“, rekao je Vukomanović, koji je inače upravnik predijatrijske klinike Instituta za maku i dete.

On nije precizirao u kom periodu su se dogodili ovi smrtni slučajevi na Institutu.

Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života, u nekoliko doza i završava se sve pred polazak u školu.

Foto:Shutterstock

Međutim, ovo neki period kada deca još nisu vakcinisane ili nisu razvila imunitet, a veliki kašalj je najopasniji upravo za taj uzrast.

Vukomanović naglašava, da ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije i to ne samo dece dece redovno po kalendaru.

PROČITAJTE JOŠ

„Ispoštovati kalendar, kontraindikacije za vakcinaciju, relativne i apsolutne, ne treba da budu nikako brana pravovremenom započinjanju vakcinacije kod dece u najranijem uzrastu, upravo onda kada je to propisana. Cena, zašto su četiri deteta umrla i zašto je toliki broj zaražen, sigurno je zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba. Tako da dolazi na naplatu na ovaj najtragičniji način“, upozorio je zamenik direktora Instituta za majku i dete.

Kada je reč o izmenama u kalendaru imunizacije da deca i posle osnovne škole dobiju revakcinu, kao i da se trudnice vakcinišu, Vukovanović kaže da je Ministarstvo već reagovalo i donelo uputstvo koje će se sprovoditi u praksi.

Foto: Shutterstock

I druge grupe virusa u ovom periodu godine najviše pogađaju malu decu.

„To je najosetljivija grupa mala deca ispod šest meseci ili godinu dana koje razviju recimo bronhiolitis izazvan respiratornim sinticijalnim virusom. Zatim to su mnogi drugi virusi koji mogu da izazovu upale pluća, bronhitise i bronhiolitise i kod školske dece“, navodi Vukomanović.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare