Protest stanara Foto:Nova.rs

Stanari Bloka četiri okupili su se jutros ispred Sekretarijata za inspekcijski nadzor. Razlog je prijava za objekat koji je tri puta veći nego što plan predviđa, a građevinska inspekcija njihove apele ignoriše već dve nedelje.

Kako kažu, prijavu građevinskoj inspekciji podneli su još pre dve nedelje.

Nekoliko dana nakon toga prikupljali su potpise za peticiju i tada najavili pravnu borbu.

„Misija ovog našeg današnjeg okupljanja ovde ispred gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove jeste ono narodno ‘kad neće breg Muhamedu, mora Muhamed bregu’. Naša advokatska kancelarija je još prvog oktobra podnela prijavu građevinskoj inspekciji zbog početka radova koji nisu prijavljeni i traju i dan-danas. Još uvek nismo dobili bilo kakav izveštaj građevinske inspekcije, bilo kakav zapisnik“, napominje profesionalni upravnik zgrade i predstavnik stanara iz Bloka 4 Željko Babić.

Protest stanara Foto:Nova.rs

Danas je, kaže, na gradilištu bušotina, izliva se voda, izvlače se podzemne vode koje, tvrdi on, prete da potope temelje njihove zgrade.

„Problem eskalira, a nikakav odziv gradskih organa nemamo. Najveći problem koji čeka stanare, prvenstveno te zgrade, jeste podužno zidanje uz zgradu, koje po arhitektonskim standardima nije dozvoljeno. Tačnije, jeste po širini, ali ne po dužini. Dakle, biće ugrožena statika objekta, dvostruko veći broj kvadrata u odnosu na prethodni projekat koji je odobren izmenjenom građevinskom dozvolom, a koji odobrava Gradska komisija za planove, na čelu sa gradskim arhitektom. To će za posledicu imati povećane saobraćajne gužve, povećano zagađenje, brisanje zelenih površina, komunalne probleme sa kanalizacijom“, rekao je Babić.

Advokat Peđa Milosavljević kaže da su temeljni akti, na bazi kojih je doneto odobrenje za izgradnju, sporni i oni su u upravnim procedurama.

„Lokacijski uslovi su trenutno na sudu i prema mom mišljenju, dok se ne raspravi to na sudu, ne treba ići dalje u gradnju. Takođe, da dopunim samo ovo što je kolega Babić rekao, ne sme niko da gradi bez odobrenja. Dakle, podnosi se prijava radova i onda gradska uprava treba da vam to odobri. To je samo po sebi jedan upravni postupak“, kaže advokat.

Kako kaže, ovaj investitor je podneo prijavu radova i Gradska uprava mu je odbacila tu prijavu, a svakodnevno se odvijaju radovi na spornoj parceli.

Foto:SSP

„To je protivzakonito. Dakle, i gradska uprava kao i svi upravni i državni organi su dužni da se pridržavaju Ustava Republike Srbije i svih zakona Republike Srbije. U ovom slučaju, to je izostalo“, rekao je on.

Podsetivši da dve nedelje nisu dobili odgovor od građevinske inspekcije na prijavu koju su podneli, Milosavljević kaže da, ako nisu preduzeli nekakve mere, treba da ga obaveste iz kojih razloga.

„Ovako ponašanje građevinske inspekcije je apsolutno nezakonito“, insistira on.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare