Aktivista udruženja "Ne damo Jadar" Nebojša Petković izjavio je za N1 da su, nakon završetka protesta, dobili informaciju da je sednica Ustavnog suda "počela u 11h".

Petković ističe da su se „obratili instituciji koja je definitivno privatizovana i služi da ozakoni odluke Vlade i neke korake koje Rio Tinto preduzima“.

„Informacije nam stižu iz minuta u minut, u momentu kad smo završili katančenje suda, ništa bolje ne zaslužuju, kad smo se obratili narodu i kad se narod razišao, dobili smo informaciju da je sednica počela u 11h, da je još u toku. Ostaje nam da pratimo sajt Ustavnog suda“, kaže on za N1. .

Mišljenja je da je ovo „poslednja instanca“.

„Mislim da viša instanca od ove ne postoji. Pokazali su da rade ono što im se naredi. Imaju ogromne plate, imaju sve privilegije, toga se teško odreći, ja to razumem, ali ovo što rade je nečasno“, kaže.

Ako se, ističe on, zaista usvoji ta ustavna žalba, onda bi trebalo da se razmatra i njihova, koja je dve godine starija.

„Ako ne budu, napravićemo sastanak organizatora, pa ćemo se dogovoriti šta dalje, sat im otkucava do 10. avgusta, a rekli smo ako se nešto krupno desi, a ovo jeste krupno, vraćamo se na stanje od 20.1.2022. godine, zaustavićemo štopericu, pa ćemo u neposlušnost i u blokade“, kaže on.

Juče je, tvrdi on, „rudnik litijuma u dolini Jadra bio tema na samitu NATO“.

„To je velika stvar kada se na tako jednom skupu raspravlja o jednom rudniku u Srbiji. Jasno je da su svi pritisli ovu vlast, vlast je pritisla institucije da se projekat ubrza. Nemamo mi šta drugo da radimo, možemo da radimo ono što smo obećali, treba nam podrška naroda, treba nam veliki broj ljudi da to sprovedemo, mi nemamo više izbora, četiri godine ovo traje, postaje neizdrživo, samo hoćemo svoje živote nazad“, kaže Petković.

Zna, dodaje, da nije pogodan trenutak za proteste.

„Zato oni ovo ubrzavaju, zato sve rade tokom leta, petkom, izbore pre Novu godinu, to nam je što nam je, mi ćemo krenuti u blokade i to je to, nemamo izbora“, kaže.

Upitan za naredne korake, kaže da će to još razmotriti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar