Mali maturanti danas su tačno u devet časova počeli sa rešavanjem testa iz matematike, u okviru velikog završnog ispita koji traje i sutra, kada će polagati test iz predmeta po izboru. Ekipa portala Nova.rs sačekala je svršene osmake ispred jedne novobeogradske Osnovne škole, a sudeći po njihovim tužnim licima, mogli smo da zaključimo da su zadaci iz matematike bili mnogo teži nego juče iz srpskog. Maturanti kažu da su iznenađeni pojedinim zadacima, tvrde da ih nisu obrađivali tokom školovanja, a najviše su ih namučili postupni zadaci.

Kako za naš portal kažu osmaci, prilično su razočarani jer je današnji test iz matematike bio znatno teži nego na probnom prijemnom ispitu koji su imali u martu.

„Ja sma toliko razočarana, ali ne u sebe nego u Ministarstvo prosvete koje nam je dalo ovako teške zadatke da rešavamo. Zbog čega su, onda, dali toliko jednostavan test iz srpskog. Na srpskom sam imala 19 bodova od 20, samo jedan pogrešila. Na matematici ne znam da li ću skupiti 15, verujte. A spremala sam se od Nove godine“, kaže očajna Isidora.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da je, po njenom mišljenju, poslednja strana prijemnog ispita na kom su zadaci od 15 – og, najteži.

„Ne znam da li su namerno ostavili najteže zadatke za kraj. 17, 18. i 19. su bili presloženi, postupni, zbunjujući. Bio je jedan zadatak sa Mhajlom i automobilima, trebalo je da se odgovori koliko ih ima nakon što je s bratom prepakivao. Pravo da vam kažem, nisam ni razumela šta se traži u zadatku, a kamoli koje je rešenje“, naglašava ona.

Njen drug Sava je, priznaje, loše uradio test iz matematike.

„Bilo je dosta geometrije, veliki krug, pa podeljen na delove, trebalo je da odredimo površnu tih delova… Ne znam, bilo je nekih zadataka koje prvi put vidim, kao da ih nismo radili u školi. Ako budem imao 10 poena, biću srećan, više sigurno ne mogu da očekujem“, dodaje on.

Podsetimo, završni ispit iz matematike na kraju osnovne škole polagalo je danas 67.430 učenika koji su završili osmi razred, u drugom danu polaganja „male mature“.

Učenici osmog razreda juče su polagali završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a sutra će polagati test iz predmeta po izboru.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Preliminarni rezultati na nivou škola i portalu Mojasrednjaskola.gov.rs biće objavljeni u subotu, 22. juna, a tog dana će roditelji učenika moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista želja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem tog portala, ako i neposredno u školi, 26. i 27. juna, dok će konačna lista želja biti objavljena 29. juna.

BONUS VIDEO: Završni ispit osmaka u Zaječaru u formi kviza 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare