irektor KBC-a zarađuje "sa strane" u privatnoj ordinaciji koja nosi njegovo ime
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; Printscreen/doktordjukic.rs; Shutterstock; Nova.rs

Direktor Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović-Dedinje”, prof. dr Vladimir Đukić, koji je aktivan član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, nesmetano radi privatno i državno. On, naime, od nedavno paralelno prima pacijente i u specijalističkoj privatnoj ordinaciji “Dr Đukić”, za koju zaposleni u KBC-u tvrde da je u njegovom vlasništvu, što je kršenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Da je u Srbiji sve moguće, naročito kad je naš zdravstveni sistem u pitanju, pokazuje činjenica da direktor jedne od najrenomiranijih državnih ustanova ujedno radi i u privatnoj ordinaciji. Ona nosi ime po njemu – „Dr Đukić“ i nalazi se u neposrednoj blizini bolnice kojom rukovodi.

KBC Dr Dragiša Mišović, Dedinje, Bolnice
KBC Dr Dragiša Mišović Foto: Nova.rs

Na zvaničnom sajtu specijalističke ordinacije „Dr Đukić“, prema oskudnom spisku lekara u kategoriji „Naš tim“ vidi se da načelnici čak tri odeljenja u KBC „Dr Dragiša Mišović“ i jedan član Komisije za unapređenje kvaliteta rada bolnice, takođe paralelno rade u ovoj privatnoj ustanovi. Zakonski je problematična i činjenica da je ovu ordinaciju na APR-u nemoguće pronaći pod nazivom koji je istaknut na zvaničnom sajtu.

Zakon zabranjuje dve direktorske fotelje

„Zdravstveni radnik koji osniva privatnu praksu mora da ispuni uslove koji su predviđeni Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Zakon u članu 37 definiše da privatnu praksu može da osnuje samo nezaposleni zdravstveni radnik ili zdravstveni radnik koji je korisnik starosne penzije. Zakon o zdravstvenoj zaštiti zabranjuje ne samo direktorima, već uopšte lekarima, da poseduju privatne klinike, poliklinike, ordinacije na svoje ime, a da ostaju zaposleni u državnom sistemu“, kaže za Nova.rs Marina Mijatović, advokatica i narodna poslanica.

Marina Mijatović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ona takođe naglašava da na zvaničnom sajtu svake ustanove mora da stoji tačan naziv i delatnost, kako bi podaci o poslovanju mogli biti transparentno istaknuti na APR-u. U slučaju ove ustanove ti podaci se ne navode.

„Veoma je važno da zdravstvena ustanova, koja pruža usluge u privatnoj praksi bude registrovana i da ima posebno rešenje Ministarstva zdravlja kojim joj se dozvoljava rad. Trenutno, postoji ozbiljan problem u registru zdravstvenih ustanova jer se ne mogu pronaći podaci o pomenutoj ordinaciji na APR-u, a to je nedopustivo“, objašnjava Mijatović.

Sve ovo bi možda ostalo nezapaženo da nam se čitaoci, koji su zaposleni u „Mišoviću“, nisu požalili na dezorganizaciju u radu ove bolnice, koju je nedavno pogodio požar, optužujući direktora da se više bavi svojim „privatnim biznisom, dok KBC pušta niz vodu“.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Bolnica, blago rečeno ‚klizi‘. Ostalo je još nekolicina hirurga i specijalista koji nose ustanovu svojim trudom i radom, ali organizacija je ispod svakog nivoa i iz godine u godinu sve je gore stanje. Da li je to zato što imamo direktora koji se, osim što bi trebalo da bude u penziji, bavi svojim privatnim poslom ili je u pitanju drugi razlog, ne znamo, ali nešto hitno mora da se menja“, kaže za Nova.rs doktor zaposlen u ovoj bolnici.

Ordinacija u komšiluku

On otkriva i da u privatnoj specijalističkoj ordinaciji „Dr Đukić“, pored upisanih načelnika, rade paralelno i pojedine kolege sa kardiologije iz „Mišovića“.

Slađana Mihajlović, KBC
KBC „Dr Dragiša Mišović“ , Foto: Privatna arhiva

„Ta ordinacija, koja funkcioniše kao bolnica jer ima više odeljenja, nama je u komšiluku, pa kolege koje rade i tamo i u Mišoviću, lako mogu da postignu dva posla, a među njima je i nekoliko načelnika odeljenja“, ironično priča naš sagovornik.

Blizina dve ustanove, od kojih je jedna državna, a druga privatna, smeta delu zaposlenih u KBC-u, jer ističu da je zakonski „duplo direktorovanje“, očigledno dozvoljeno samo za pojedine.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Direktor je već uveliko ostvario uslove za odlazak u penziju, a očigledno je da se bavi jedino privatnom ordinacijom koju je nedavno otvorio. Otvorena je na ime ‚Doktor Đukić‘, a na sajtu neskriveno stoji da je profesor i direktor KBC, Dr Dragiša Mišović – Dedinje‘. Sukob interesa je očigledan, a izgleda da se i prioriteti u radu znaju“, kaže deo zaposlenih, koji su nam se nedavno obratili.

Pregled 12.000!

Pročitajte još:

Na sajtu ove ordinacije transparentno stoji da je prof. dr Vladimir Đukić vrstan hirurg i direktor KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“, koji, kako piše, „već decenijama uspešno korača svetom medicine”.

Takođe, u ordinaciji je moguće zakazati pregled kod prof. dr Đukića, ako ste spremni da izdvojite 12.000 dinara, a potom i još 6.000 – za kontrolu.

Beograd, 23. jula 2020.- Direktor KBC
Vladimir Đukić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Osim medicinskih poslova, doktor Đukić, koji je sa svojih 67 godina uveliko ispunio uslove za penziju, dugo je bio i politički angažovan kao aktivan član Glavnog odbora SPS, a bio je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja od 2012. do 2018. godine, u vreme prvog i drugog mandata Zlatibora Lončara. Nakon što je u novembru 2018. imenovan za direktora KBC „Mišović“, razrešen je funkcije državnog sekretara.

Mesečni prihodi „sa svih strana“

Takođe, na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. bio je šesti na listi “Ivica Dačić – premijer Srbije” i izabran je za poslanika u Skupštini Srbije. Iste godine, pominjao se i kao kandidat za ministra zdravlja.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Prof. dr Đukić, međutim, ne zarađuje samo od direktorske plate, koja iznosi 225.000 dinara mesečno i povremenih pregleda u privatnoj ordinaciji, čiji nam iznosi nisu poznati, već i kao član naučnog saveta Fonda za nauku Republike Srbije zarađuje 40.000 svakog meseca.

Foto:Privatna arhiva

Potom, pri Ministarstvu zdravlja na polaganjima stručnih ispita, svakog drugog meseca na račun mu leže 25.000, a kao redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prima platu u visini od 114.000 dinara. Dok je bio poslanik Narodne skupštine, do februara ove godine, primao je i 37.242 dinara mesečno. Pa sad, sabirajte!

Plata je veća od 400.000 dinara, bez dopunskog, privatnog posla.

Vladimir Đukić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Na naša pitanja o sukobu interesa, radu u privatnoj ordinaciji, ali i vlasništvu iste, kao i dezorganizaciji posla i uzrocima čestih požara, uprava KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“, odnosno direktor prof. dr Vladimir Đukić, do objavljivanja ovog teksta nisu stigli odgovori.

***

BONUS VIDEO: Nataša Bogunović KBC Dragiša Mišović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare