Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Iako je požar na Regionalnom reciklažnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“ ugašen 24. maja, situacija u ovom preduzeću dovedena je do usijanja.

Problemi se uvećavaju i ne rešavaju, nadležni ne reaguju a odgovorni se zbrinjavaju.

Prethodni direktor Momir Milovanović je posle podnete ostavke dobio novo rukovodeće mesto – menadžer Centra za selekciju, na kome se do prošle godine nalazila sadašnja v.d. direktora Tanja Knežević, koju je Milovanović unapredio u tehničku direktorku, sa čije pozicije preuzima vršilaštvo dužnosti direktorskog mesta. Sve to uprkos činjenici da deponija već šest meseci ne radi i da su sve manje šanse da će se to i desiti.

Po kom osnovu Milovanović, koji je 20. septembra podneo ostavku, dobija opet rukovodeće mesto, pitali smo sadašnju v.d. direktorku Tanju Knežević. Ona za Nova.rs tvrdi da mu to mesto, po prethodnom ugovoru ali i po zakonu pripada te da je ona, kao vršilac dužnosti direktora, to rešenje i potpisala.

ROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje kakav je to ugovor imao Milovanović, Knežević kaže da je on bio isti kakav su imali i svi prethodni direktori. Ako je Rešenje ugovora o radu, na koji on podnosi ostavku glasio na drugi mandat od četiri godine, Kneževića smo zamolili da nam pojasni tu zakonsku obavezu po kojoj ostaje i dalje u radnom odnosu i to na rukovodećoj poziciji, iako je ostavku lično podneo.

„Tačno je da mu je prethodni Ugovor direktora bio u trajanju od četiri godine mandata. Članovi tog ugovora su propisivali neke odredbe po kojima sam ja morala da postupim. Ne mogu da kažem koje su to odredbe jer nisam pravnik i ne baratam tom terminologijom, tako da je bolje da ništa ne pričam, da se ne bi pogrešno razumelo“, kaže Knežević, na šta smo postavili novo pitanje: Kako je moguće da se poziva na odredbe ugovora po čijem osnovu nešto potpisuje a da se u to ne razume?

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Njen odgovor je glasio da ona ima pravnu službu koja je savetuje šta mora da uradi a šta ne mora, šta treba a šta ne treba.

Ako je ta ista pravna služba savetovala prethodne direktore koji su svojim rukovođenjem doveli do ekološke katastrofe širokih razmera, upitno je da li im treba verovati. U potrazi za više informacija, pozvali smo Radojicu Vulovića, jednog od tri člana Nadzornog odbora JKP „Duboko“, koji je, kako saznajemo, insistirao na ostavci Milovanovića ali i na tome da se posle ostavke sa njim radni odnos raskine.

„On je bio na menadžerskom ugovoru na četiri godine, međutim, rukovodilac pravnih i kadrovskih poslova tvrdi da je Milovanović imao Ugovor o radu i da je preduzeće dužno da mu ponudi posao na neodređeno vreme u skladu sa njegovom školskom spremom. On se, inače, sa ostala dva člana Nadzornog odbora prvo dogovorio da se oni ne slože sa njegovom ostavkom pa su oni krenuli u raspravu, veličajući Milovanovića kao da je narodni heroj koji je čak, prema njihovim tvrdnjama, unapredio preduzeće dok sam ja tvrdio da ga je on nestručnim i koruptivnim radom uništio. On je dozvolio zatrpavanje biotrnova, on je prodao buldožer sa kojim bi se požar odmah lokalizovao jer odjednom gura 25 kubika zemlje. Zbog svega toga ja sam tražio da se njegovom ostavkom raskine radni odnos sa njim“, tvrdi Vulović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kaže da je sa dokazima o nezakonitim radnjama bivšeg direktora i štetama nanetim njegovim radom upoznao i predsednika nadzornog odbora Sašu Misailaovića, inače bivšeg načelnika užičke policije, sada u penziji.

„Kada sam sve to izneo oni su ipak sramežljivo glasali za ostavku a onda su mi poturili kukavičje jaje, da Tanja Knežević, inače vrlo bliska Momirova prijateljica, bude vršilac dužnosti direktora i da se u roku od mesec dana raspiše konkurs za novog tehničkog direktora, tj. da sada Milovanović zauzme to mesto. Pošto sam ja glasao protiv toga, otišli smo kod gradonačelnice gde sam se otvoreno i pred njom tome usprotivio i zapretio krivičnom prijavom. Tako mu je dozvolila da bude menadžer za selekciju otpada. Ja time nisam zadovoljan pa sam odmah tražio sazivanje hitnog Nadzornog odbora na kome ćemo dalje da raspravljamo. U međuvremenu sam došao do Milovanovićevog prethodnog Ugovora o radu i smatram da ne postoji osnov po kome on treba da ostane u preduzeću“, dodaje Vulović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kako saznajemo, novi sastanak Koordinacionog odbora na zahtev gradonačelnice Užica, zakazan je za sutra. Ono što će na tom sastanku biti nova tema je i podizanje kredita za tekuću likvidnost preduzeća jer, kako saznajemo, isplate zarada su dovedene u pitanje.

Razgovor sa predstavnicima grada Užica ponovo su zatražili i aktivisti Udruženja građana „Da (NE“ dišemo Duboko. Oni su pre mesec dana uputili dopis lokalnoj samoupravi u kome pozivaju lokalnu vlast da obezbedi novu lokaciju za deponovanje užičkog smeća. Kako im se ni posle mesec dana niko nije obratio, potpunu blokadu deponije, što znači da se na nju više neće deponovati ni smeće iz Užica, najavljuju za 21. oktobar.

BONUS VIDEO: Aktivisti tvrde da deponija Duboko nema dozvolu za rad, nadležni kažu – biće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar