Deponija Duboko Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Iako gust dim iz užičke deponije kulja danima, priroda je prema Užičanima koji žive u gradskom području bila uglavnom naklonjena - sve do juče. Vetar je okrenuo pravac, pa umesto ka Sevojnu i Požegi dim je krenuo ka gradskom jezgru i dimna zavesa, praćena smradom, juče je prekrila grad na Đetinji.

Smrad se povremeno osećao i prethodnih dana, dima je bilo iznad rubnih područja koja se graniče sa deponijom ali su građani, uglavnom neobavešteni, zanemarivali ovu pojavu, sve do juče kada je dim i smrad počeo da guši i njih. Samo dan ranije, dok su helikopteri preletali grad, mnogi su se pitali o čemu se radi. Videli ni čuli nisu, ni na lokalnim ni nacionalnim medijima, da je situacija više nego ozbiljna, da su čestice u dimu kancerogene a da ih nije moguće ni izmeriti. Dim je doneo i delimično osvešćenje.

Sve koje smo pitali znali su o čemu se radi, kažu da su zabrinuti za svoje zdravlje jer su postali svesni da je Užice pretvoreno u smetlište dva regiona koje se zapalilo i otkrilo sav nemar koji se pretvorio u zločin nad zdravljem Užičana.

Užička deponija „Duboko“, požar Foto: Privatna arhiva

Zavod za javno zdravlje izdao je saopštenje uz preporuku da se u naletima vetra koji donosi dim sa deponije, izbegava boravak na otvorenom, pogotovo deci. Ne da bi, kako kažu, zaplašili građane već za svaki slučaj. Potvrdili su i da nemaju mogućnost merenja koncentracije kancerogenih teških materija koje se pri ovoj vrsti požara oslobađaju kao što su dioksin i furan. Obaveza nošenja maski je zvanično izostala, ne samo obaveza već i preporuka. Zorica Pavlović, na ulici sa detetom, masku ne nosi iako zna da bi trebalo.

„Sve ovo dolazi sa deponije Duboko. Bojim se za zdravlje, kako da ne, ovo je opasno za sve. Ne nosim masku ali znam da bi trebalo nositi“, kaže za Nova.rs Zorica.

Zorica Pavlović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Za zdravlje je zabrinut i Užičanin Zoran Andrić koga smo sreli u povratku iz šetnje. Jasno mu je i šta se desilo i kako će se završiti.

„Oseća se baš mnogo, baš. Krenuli smo u šetnju, kroz Veliki park se i ne oseča puno ali čim smo izašli iz parka, to je katastrofa. Sada u kuću i nema mrdanja, brinem se za zdravlje dece, ja sam već mator, ne treba mi još puno vazduha. Zna se i ko je odgovoran, vlast, ko će drugi biti, nema ko drugi, ali se o tome ćuti. Mislim da niko neće odgovarati, niko ni za šta ovako do sada nije ni odgovarao pa mislim da neće ni sada“, rekao nam je Andrić.

Zoran Andrić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

U najvećem problemu su oni koji rade na otvorenom i nemaju mogućnost da borave u zatvorenom prostoru. U toj situaciji su i zaposleni na užičkoj pijaci među kojima su Smiljka Adžić i Žaklina Anđić.

PROČITAJTE JOŠ

„Hoćemo da se pogušimo ovde, ovo je opasno za zdravlje, ozbiljno sam zabrinuta, ne može da se diše. Niko ništa ne govori, niko ne upozorava na sve ovo a gori na vrhu grada. Nemamo gde da se informišemo, a tek ćemo da idemo da se informišemo! Niko ništa ne objavljuje, ne upozorava, ništa, baš ništa ne objavljuju, sramota“, rekla nam je ogorčena Smiljka.

Smiljka Adžić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Ceo dan gutamo dim, jedemo ga jer je vazduh gust i težak. Gori od Vaskrsa, kažu i od marta a valjda tek danas shvatamo. Niko da se obrati građanima a ovo je kancerogeno, na ono najgore će da se odrazi. Sada je za sve kasno ali se mora nekako rešiti. Jedino rešenje je da se deponija skloni, sa svih strana otpad dovoze u Užice, mora to da se zaustavi, nema gde dalje od ovoga, svi moramo da stanemo tome na put“, dodaje Žaklina.

Žaklina Anđić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Sve što se može čuti od zvaničnika je da je situacija pod kontrolom, da se sve čini da se požar ugasi, te da će 30 miliona evra ugasiti svaku vatru. Vatru koja gori na deponiji, vatru koja poziva na krivičnu odgovornost, vatru kaja ozbiljno preti predizbornoj kampanji, dim koji se nadvio nad sve one koje će građani birati već 2. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare