Užička deponija "Duboko", požar Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Regionalna deponija „Duboko“ u Užicu, koja je zvanično jedina sanitarna deponija u Srbiji, gori bez prestanka već 10 dana. Sve raspoložive vatrogasno-spasilačke jedinice, uključujući i helikoptere MUP-a Srbije, ne uspevaju da ugase požar koji hara deponijom koja se prostire na 7,5 kvadratnih kilometara. Žarište požara je ispod površine, pa gust dim kulja na sve strane. Sve informacije koje se zvanično plasiraju građanima su retke, šture i nepotpune. Zvaničnici se javnosti obraćaju saopštenjima i snimljenim izjavama bez standardne forme konferencijskog obraćanja. Veliki građanski protest najavljen za sutra u 18 časova.

Sve što se dešava u Užicu poslednjih 10 dana, pa i otrovan dim koji se nadvio nad Užičane, obavijeno je velom politike koja je stavljena ispred svega, a pogotovo zdravlja građana. Sve što se dešava medijski se uglavnom ignoriše pa se stvara prividna slika da se ništa i ne dešava. Gradonačelnica se javnosti obraća bez mnogo takte, pokušavajući da pokazatelje zagađenog vazduha pripiše jednom zapaljenom senu, znatno udaljenom od postavljene merne stanice. Šta je jedno seno u odnosu na hektare smetlišta gde gori, ne samo komunalni, već i opasan otpad, jer se na deponiju odlagalo baš sve, bez izuzetka.

„U blizini merne stanice, namenski postavljene da meri kvalitet vazduha u Lunovom selu i okolini, nepoznato lice ili lica, zapalili su plastove sena, verovatno sa namerom da ta stanica očita zagađenje koga nije ni bilo. Na teren je izašla ekipa Komunalne milicije grada Užica, a o istom su obavešteni Policijska uprava i nadležno tužilaštvo“, navela je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević u saopštenju kojim se obratila javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Imajući u vidu da su meštani Lunovog sela inicirali građanski protest koji će se sutra u 18 časova održati ispred zgrade Skupštine grada, gradonačelnica je u navedenom saopštenju rekla i ovo:

„Ovo nije povod za sakupljanje političkih poena, dizanje bune i organizaciju protesta. Ovo je situacija u kojoj bi svi trebali da budemo solidarni i ujedinjeni i da, svako na svoj način, damo doprinos i ljudima koji danonoćno rade na gašenju požara i stabilizaciji situacije maksimalno pomognemo“, smatra gradonačelnica podsećajući da će država za sanaciju uložiti čak 30 miliona evra, te da je raspisan tender za izvođača radova.

Šta se zaista desilo u Lunovom selu i o kakvom se paljenju radi, pitali smo načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju Zoarana Militarova.

„Tačno je da se požar desio u Lunovom selu i da ga je izazvalo fizičko lice, ali se to nije desilo u neposrednoj blizini merne stanice i nema indicija da je reč o svesnoj nameri da se utiče na kvalitet vazduha. Radi se o licu poznatom komunalnoj miliciji koje je i ranije imalo slične ispade“, potvrdio je za Nova.rs Militarov.

Užička deponija „Duboko“, požar Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Militarov, koji je i zamenik komadanta Štaba za vanredne siuacije u Užicu kaže da je trenutna situacija na deponiji nepromenjena. Sve raspoložive snage koje su angažovane od prvog dana izbijanja požara su i dalje na teremu.

“To su sve vatrogasnospasilačke jedinice koje su uključene u gašenje požara, kompletna mehanizacija i sva javna preduzeća ne samo grada Užica već i lokalnih samouprava, osnivača deponije, koje odlažu otpad na ovu deponiju. Zbog vremenskih uslova juče je obustavljeno gašenje iz vazduha ali su oni na terenu, pripravni da deluju kada se stvore uslovi i za to bude potrebna situacija na terenu. Sada se i dalje radi na postepenom zaokruživanju žarišta i stvaranju uslova da se on ugasi. Kada će se to desiti, nije moguće predvideti. Značajan napredak su dale vatrogasnospasilačke jedinice korišćenjem novih tehnologija, zasipanjem iz helikoptera, i stvaranja uslova za gašenje algama i penom što se i sada radi”, dodaje Militarov.

Militarov tvrdi da su u preduzete sve mere kako se u pitanje ne bi dovela bezbednost svih ljudi koji rade na gašenju deponije. Kaže da su ispoštovani svi propisi lične zaštite koje zahtevaju takve situacije. Dim je neminovan i na njega nije moguće uticati, kao ni na nesnosan smrad.

“Imamo dve situacije: Prva je da se rasprostire veća količina dima, a druga je da se oseće neprijatan miris. Rasprostiranje dima zbog prirodnih okolnosti je najveće prema području Lužničke doline koja je nastavak požeške kotline, koja je i u normalnim uslovima povećane vlažnosti, što dodatno pogoršava situaciju. To zavisi i od pravca vetrova. Što se tiče neprijatnog mirisa, on se širi na široj teritoriji grada Užica i takođe zavisi od pravca kretanja vetra”, objašnjava Militarova.

Smrad i dim prisutni su i na delu teritorije požeške opštine, pa se ovim povodom oglasilo i Udruženje građana “Inicijativa za Požegu”, koje poziva na odgovornost i ozbiljniji pristup ovoj situaciji.

“Insistiramo na hitnoj sednici na koju će biti pozvani predstavnici požeškog komunalnog preduzeća Naš dom i deponije Duboko kako bi se došlo do bilo kakvog rešenja. Mi imamo informacije da je to počelo da gori pre dva meseca, ali se o tome nije govorilo. Sumnjamo u sve izjave zvaničnika. Ovo se tiče svih nas, ne samo stanovnika Užica već čitavog okruga, kako Zlatiborskog, tako i Moravičkog. Podržavamo građanski protest najavljen sutra u Užicu na kome ćemo i mi učestvovati”, iz Inicijative za Požegu za Nova.rs kaze Mirko Lalović.

Gašenje požara, deponija Foto: REC Media

Deponija “Duboko” počela je da gori 16.marta ali je požar posle sedam dana, kako nadležni tvrde, ugašen. Javnost tada nije obaveštavana sve dok to nije postalo više nego ozbiljna ekološka katastrofa, kada je 3. maja požar ponovo buknuo.

U jednom trenutku je gorelo oko četiri hektara, a posle odrona i razbuktavanja plamen je zahvatio dva hektara deponije. Požar se sanira i gašenjem i prepakivanjem terena koji je zahvatio unutrašnje telo deponije. Iz žarišta se i dalje oslobađa otrovan gust dim koji vetar raznosi na sve strane. Tatinac, Duboko i sela Lužničke doline kao i gradsku opštinu Sevojno i Užice povremeno, prekriva dimna zavesa.

Smrad paljevine stigao je i do udaljenijih užičkih sela kao što su Volujac, Stapari, Kačer, Zlakusa, Gorjani, ali i do Požege i njenih sela. Zbog medijske blokade mnogi i dalje ne znaju poreklo nesnosnog smrada.

BONUS VIDEO Aleksandar Jovanović Ćuta u Užicu kod deponije Duboko 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare